EVROPSKA KOMISIJA UPLATILA 14 MILIJARDI EVRA: Hrvatima ni cent
Finansijska potpora, Foto: EPA-EFE/ PATRICK SEEGER

veliki novac

EVROPSKA KOMISIJA UPLATILA 14 MILIJARDI EVRA: Hrvatima ni cent

Ovaj put Hrvatska nije bila uključena, a lane je iz tog instrumenta primila 510 miliona evra

Objavljeno:

Evropska komisija upravo je uplatila još 14 milijardi evra za devet članica EU iz instrumenta SURE.

To je finansijska potpora radi smanjenja rizika od nezaposlenosti zbog ekonomskih efekata pandemije koronavirusa.

Ovaj put Hrvatska nije bila uključena, a lane je iz tog instrumenta primila 510 miliona evra.

U pitanju su zajmovi, a novac je pribavljen na tržištu izdavanjem obveznica, te je ovo već četvrto izdanje, koje je, objavili su u Evropskoj komisiji, izazvalo veliki interes investitora koje je višestruko premašivao ponudu, te su uslovi zaduživanja vrlo povoljni.

Komisija je izdala dve obveznice, pri čemu 10 milijardi evra dolazi na naplatu u junu 2028. godine, a ostatak u novembru 2050.

Belgija je primila dve milijarde evra, Kipar 229 miliona, Mađarska 304 miliona, Letonija 72 miliona, Poljska 4,28 milijardi, Slovenija 913 miliona, Španija 1,03 milijarde, Grčka 728 miliona i Italija 4,45 milijardi evra.

Sve te zemlje već su u prošloj godini primile pomoć iz SURE a mogu je koristiti za pokriće troškova direktno povezanih sa nacionalnim šemama skraćenog radnog vremena te za druge slične mere uvedene zbog pandemije, što uključuje i potporu samozaposlenima, prenosi Jutarnji list.

Dosad je iz tog instrumenta potporu primilo ukupno 15 zemalja, što je iznos od 53,5 milijardi evra, a članice još mogu podnositi zahteve te je ukupno predviđeno 100 milijardi eura.

Dosad je autorizovano 90,3 milijarde evra za 18 članica. Hrvatska bi tu ukupno mogla računati na milijardu evra. Prvu je tranšu primila iz izdanja dveju obveznica u novembru, koje na naplatu dolaze za pet, odnosno 30 godina.

Iz Komisije su najavili da će tokom ove godine izaći na tržište radi lansiranja instrumenta za oporavak koji je odobren u sklopu programa Next Generation, a radi se o iznosu od čak 750 milijardi evra namenjenih članicama za izgradnju otpornije, zelenije i digitalne Evrope. Hrvatska tu računa na čak šest milijardi evra bespovratnih sredstava.

(Espreso/Jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.