HRVATI MASOVNO POPUNJAVAJU PRIJAVE ZA VAKCINISANJE U SRBIJI! Možete li da pogodite KOJU VAKCINU najviše traže?
Ilustracija, Foto: Espreso.co.rs

BORBA SA PANDEMIJOM

HRVATI MASOVNO POPUNJAVAJU PRIJAVE ZA VAKCINISANJE U SRBIJI! Možete li da pogodite KOJU VAKCINU najviše traže?

Prenosimo ovaj tekst iz Slobodne Dalmacije

Objavljeno:

Hrvati na Srbiju sada gledaju mnogo drugačije nego pre pandemije koronavirusu. Jedan od razloga je i način na koji se Srbija bori sa ovom prirodnom katastrofom.

Sve više se sasvim otvoreno piše o uspehu Srbije, a sada je izašao i tekst u kojem se otvoreno priča o tome da bi Hrvati voleli da se vakcinišu

Prenosimo ovaj tekst iz Slobodne Dalmacije:

"Srbija je do sada protiv koronavirusa cepila oko 500 hiljada svojih stanovnika, čime je, uz Veliku Britaniju, postala predvodnik u cepljenju u Evropi.

Vidljivo je to i prema podacima „Our World in Data“ koji pokazuje i da je Hrvatska pri samom dnu te tablice. Kod nas je cepljeno oko 70.000 građana.

Najgore je u Federaciji BiH gdje još nije cepljen ni jedan jedini građanin.

BiH je jedina zemlja u okruženju koja svojim građanima još nije osigurala nijednu dozu vakcine. Suočen s velikim kritikama, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je i da su on i još dvojica kopredsedavajućih "doslovno prevareni da će biti snabdeti putem sistema Covax". Zemlja čeka 1,2 miliona vakcina, a očekuju da će isporuka početi sredinom februara, kad najavljuju i početak vakcinacije. Republika Srpska počinje pre, ove nedelje čekaju isporuku 2000 doza ruskog cepiva Sputnjik V, a do kraja februara naručeno je još 200.000 doza.

S obzirom na stanje u regionu ne čudi što vlada veliko zanimanje građana iz susednih zemalja, a među njima i Hrvata, za vakcinacijom u Srbiji. Hrvati prvenstveno žele da se vakcinišu ruskom vakcinom (Sputnik V.), što su pokazale i nedavne ankete. Rezultati treće faze kliničkih ispitivanja objavljeni u časopisu The Lancet pokazuju da Sputnjik pruža oko 92 posto zaštite protiv COVID-a a. Tokom kliničkih ispitivanja nisu zabeležene ozbiljnije nuspojave, nego obično blage, uključujući bol u ruci, umor i blago povišenu temperaturu.

Do sad je u Srbiji cepljeno više od četiri hiljade stranaca, a među njima i spisateljica Vedrana Rudan koja se u Beogradu cepila kineskim Sinopharmom. Među strancima koji su navalili na COVID cepiva u Srbiji najviše je Makedonaca, koji obično odlaze u Vranje. Makedonski mediji pišu da njihovi građani odlaze na vakcinu, a usput i u šoping, a interes je buknuo nakon službene informacije da će u toj zemlji biti dostupna samo mala količina cepiva.

Za vakcinu se prijavljuju elektronskim putem, a navode kako brže ne red dolaze oni koji imaju i srpsko državljanstvo. Oni koji nemaju veze sa Srbijom snalaze se tako da kupuju srpske telefonske kartice s brojem koje moraju ostaviti prilikom prijave za cepljenje.

- Mislim da svi upisujemo bilo koje od ponuđenih cepiva i da retko ko bira. Daj što daš samo da biste se vakcinisali - ispričao je jedan od Makedonaca.

U službenoj prijavi na srpskom e-građaninu, moglo se prijaviti i iz Hrvatske. Ne traži se adresa ni prebivalište, nego mobitel i e-mail adresa. Mogla se odabrati kategorija državljani bez boravka u Srbiji i izabrati lokacija cepljenja. Kad bi se to upisalo nudila se mogućnost da sami odaberete cepivo koje ćete primiti ili da vam ga oni odrede.

Taj je postupak glatko tekao sve do juče, kad se počelo pisati o invaziji Makedonaca, a onda je usledila reakcija srbijanskog Ministarstva zdravstva i poruka kako se u Srbiji ne sme cepiti nitko ko u njoj ne živi.

Na pitanje mogu li se strani državljani cepiti u Srbiji i kakva je procedura, sekretar Ministarstva zdravlja Srbije Mirsad Đerlek juče je objasnio kako mogu samo oni strani državljani koji imaju prijavljeno prebivalište u Srbiji.

- Oni će biti pozvani prema mestu prebivališta na cepljenje u najbližem centru za cepljenje - rekao je Đerlek.

Nekima je uspelo i danas iz Hrvatske ispuniti e-prijavu, no bude li im se proveravalo prebivalište, ništa od cepljenja."

Bonus video:

(Espreso/Slobodna Dalmacija)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.