KORONA POGODILA I AMERIKEN ERLAJNS: Pršte otkazi, bez posla će ostati OGROMAN broj ljudi
Otkazi u najavi, Foto: Youtube printscreen

UŽAS

KORONA POGODILA I AMERIKEN ERLAJNS: Pršte otkazi, bez posla će ostati OGROMAN broj ljudi

Grupa će u petak početi da šalje obaveštenja o otpuštanju 13.000 zaposlenih

Objavljeno:

Aviokompanija Ameriken erlajns (American Airlines) pogodjena smanjenjem aviosaobraćaja zbog korona krize upozorila je da bi mogla da otpusti do 13.000 zaposlenih ako se situacija ne poboljša i ako se ne produži državna pomoć koja traje do 1. aprila.

"Radićemo sa sindikalnim vodjama da učinimo šta možemo da bi ublažili uticaj na zaposlene", rekli su šefovi kompanije u pismu upućenom zaposlenim sinoć u koje je agencija Frans pres imala uvid.

Oni su naveli da se vakcina protiv kovid-19 ne distribuira brzo koliko su mislili, i da se smanjila tražnja zbog novih restrikcija na putovanja u kojima se za putnike traži negativan test na virus.

U poruci koju su potpisali generalni direktor kompanije Dag Parker i direktor operacija Robert Ajsom navodi se da na osnovu sadašnje tražnje izgleda da letos neće leteti kao što je očekivano.

Grupa će u petak početi da šalje obaveštenja o otpuštanju 13.000 zaposlenih.

Druga američka aviokompanija Junajted erlajns je u tom istom smislu poslala obveštenje prošlog petka o otpuštanju 14.000 zaposlenih.

To ne mora da znači da će svi oni definitivno otići. Junajted erlajns je u julu prošle godine upozorila 36.000 zaposlenih da bi mogli da budu otpušteni ali je na kraju otišlo samo 13.000 u oktobru prošle godine kada je istekla državna pomoć. Kompanija je zatim ponudila ponovo da ih zaposli u decembru kada je vlada usvojila nove mere podrške u sektoru avioprevoza.

Najnovija pomoć tom sektoru ističe 1. aprila. U pismu zaposlenim šefovi Amerken erlajnsa navode da će vršiti pritisak na američke poslanike, zajedno sa sindikatima da produže pomoć avio sektoru.

Amerikan erlajns će istovremeno u SAD otvoriti nove kampanje dobrovoljnih odlazaka i odmora bez plate za sve zaposlene izuzev za pilote.

Kompanija je veoma mnogo pogodjena padom prodaja karata od početka pandemije, i obrt joj je pao 62 odsto 2020. godine. Izgubila je 8,9 milijardi dolara u tom periodu.

Prilikom objavljivanja tromesečnih rezultata prošle nedelje kompanija je upozorila da za tekuće tromesečje predvidja pad obrta izmedju 60 i 65 odsto u odnosu na 2019.

Kompanija je privremeno otpuštala zaposlene u oktobru prošle godine. Tada je 19.000 zaposlenih bilo privremeno otpušteno a zatim su ponovo zaposleni kada je vlada usvojila novu pomoć za avio sektor.

(Espreso/Beta-AP)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.