Portugalija: Treći talas pandemije teži nego ijedan pre
Koronavirus, Foto: Ana Paunković

korona kosi pred sobom!

Portugalija: Treći talas pandemije teži nego ijedan pre

Oko 43 odsto svih poznatih slučajeva korona virusa i 44 odsto svih smrtnih slučajeva od početka pandemije zabeleženo je u januaru

Objavljeno:

Od zemlje koja je imala relativno blažu epidemiološku situaciju tokom čitave prethodne godine, Portugaliju je početkom ove godine pogodio treći talas pandemije teži nego ijedan pre.

Broj obolelih drastično je skočio, odeljenja intenzivne nege su puna, a stopa smrtnosti uznemirujuća, piše Dojče vele.

Od Nove godine, Portugalija se bori sa trećim talasom pandemije težim od onih koji su mu prethodili: za sedam dana broj obolelih doslovno je eksplodirao, a u ovom trenutku na na 100.000 stanovnika ima 850 novozaraženih na nedeljnom nivou.

Oko 43 odsto svih poznatih slučajeva korona virusa i 44 odsto svih smrtnih slučajeva od početka pandemije zabeleženo je u januaru.

Vlada Portugalije navodi da je razlog za ovakvo naglo povećanje broja novoobolelih pojava mutiranih sojeva korona virusa koji su se prvi put pojavili u Velikoj Britaniji, kao i ublažavanje mera tokom Božića.

Zbog svega toga vlasti su ponovo uvele strogi lokdaun - škole su zatvorene, kao i prodavnice i restorani, a uvedena su i ograničenja kretanja.

Bolnice su prepune: na odeljenjima intenzivne nege nalazi se oko 850 pacijenata, a u redovnim odeljenjima oko 6.700. Sanitetska vozila ponekad moraju i satima da čekaju pre nego što mogu da prevezu pacijente u bolnice.

Ispred nekih klinika postavljeni su i šatori za trijažu koji su podignuti po ubrzanom postupku, kako bi mogli da se prime dodatni pacijenti. Sportske hale se pretvaraju u privremene bolnice, ali je pronalaženje odgovorajućeg medincinskog osoblja i održavanje bolnica u radu teško.

Dok se kovid pacijenti zbrinjavaju u državnim bolnicama, privatne klinike primaju pacijente koji nisu zaraženi korona virusom, a za koje više nema mesta u ustanovama javnog zdravlja.

Najveći problem u borbi protiv trećeg talasa verovatno predstavlja nedostatak medicinskog osoblja: portugalska vlada je u petak saopštila da je 70 odsto zdravstvenih radnika zaraženo korona virusom.

Osim toga, zdravstveni sistem Portugalije je poslednjih godina znantno pretrpeo zbog brojnih mera štednje.

Ove nedelje će vakcine početi da primaju dodatne grupe, poput osoba starijih od 80 godina. Portugalski mediji ovo opisiju kao simboličan početak, jer je, kao i u ostatku EU, kampanja vakcinacije i u Portugaliji blokirana zbog nedovoljnog broja vakcina.

Vlada planira da do kraja marta bude vakcinisano oko 800.000 građana, ali nadležni smatraju da će virus i dalje nastaviti brzo da se širi, s obzirom da u zemlji živi deset miliona stanovnika.

Bonus video:

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.