PROGLAŠEN TRIJUMF NAD TRAMPOM: "Još jedna pobeda Irana"
Foto: EPA-EFE/Chris Kleponis / POOL

TRAMP

PROGLAŠEN TRIJUMF NAD TRAMPOM: "Još jedna pobeda Irana"

Donald Trump je u maju 2018. jednostrano povukao SAD iz međunarodnog ugovora o iranskom nuklearnom programu potpisanog u Beču 2015. i odmah zatim vratio teške sankcije koje su gurnule Iran u veliku recesiju

Objavljeno:

Iran je "pobedom" nazvao odluku Međunarodnog suda pravde (ICJ) koji se u sredu proglasio nadležnim za rešavanje zahteva Teherana za ukidanje sankcija koje je uvela administracija bivšeg američkog predsednika Donalda Trumpa.

"Još jedna pobeda Irana", napisao je na Twitteru ministar spoljnih poslova Mohammad Javad Zarif dodajući da je ICJ "odbio sve prethodne prigovore Sjedinjenih Država u slučaju koji je Iran predao sudu u vezi s nezakonitim američkim sankcijama" kojima je bio izložen.

Predsednik ICJ-a Abdulqawi Ahmed Yusuf ocenio je da je sud nadležan za "rešavanje zahteva" koji je predao Iran, odbivši tako američke pokušaje da se slučaj poništi.

Trump je 2018. povukao SAD iz ugovora o iranskom nuklearnom programu

Donald Trump je u maju 2018. jednostrano povukao SAD iz međunarodnog ugovora o iranskom nuklearnom programu potpisanog u Beču 2015. i odmah zatim vratio teške sankcije koje su gurnule Iran u veliku recesiju i uskratile gospodarsku korist koju je očekivao od ugovora.

Teheran je 2018. tužio SAD ICJ-u, rekavši da je Vašington prekršio dogovor o prijateljstvu dveju zemalja iz 1955., prije Islamske revolucije 1979. u kojoj je svrgnut proamerički šah i prekinute su veze s SAD-om.

Vašington je krajem 2018. službeno raskinuo dogovor o prijateljstvu pošto mu je ICJ naredio da ublaži sankcije za proizvode humanitarne namene.

SAD kaže da UN-ov sud nije nadležan da sudi o tome

SAD je ocenio da UN-ov sud, kojemu je sedište u Hagu u Holandiji, nije nadležan da sudi u toj stvari. Usto tvrdi da su sankcije bile nužne jer je Iran "ozbiljna pretnja" međunarodnoj sigurnosti.

Ako ICJ prihvati rešavanje ovog slučaja, konačna odluka mogla bi se donela za nekoliko meseci, pa i godina.

Novi američki predsednik Džo Bajden želi da se vrati u ugovor iz 2015. koji treba sprečiti Teheran da proizvede atomsko oružje, ali želi da Iran preuzme svoje obaveze koje je prestao ispunjavati kao odgovor na američke sankcije.

"Iran je uvek potpuno poštovao međunarodno pravo. Pravi je čas da SAD pokaže da je dorastao svojim međunarodnim obvezama", rekao je Zarif.

Bonus video:

(Espreso/Index.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.