ČISTKA: Bajdenova desna ruka bez milosti prema TRAMPOVCIMA
Ostin, Foto: Profimedia

amerika

ČISTKA: Bajdenova desna ruka bez milosti prema TRAMPOVCIMA

Nijedan član odbora ili pododbora neće obavljati nijedan posao dok nije propisno imenovan, osim ako nema aktivno imenovanje.

Objavljeno: 19:53h

Američki ministar odbrane Lojd Ostin smenio je stotine članova iz 42 savetodavna odbora Pentagona, što je deo agresivne težnje za svrgavanjem imenovanih lica postavljenih u poslednje dane administracije Donalda Trampa.

Ostin je naredio dalekosežnu reviziju savetodavnih odbora, obustavljajući njihovo delovanje i otpuštajući sve njihove članove, kojih je stotina, navodi se u belešci koju je u utorak dobio Volstrit Žurnal. Planirano je da sve traje do juna, Ostin je rekao da će pregled ponovo usredsrediti napore odbora da se „usklade sa našim najhitnijim strateškim prioritetima i Nacionalnom strategijom odbrane“.

„Kao privremeni korak, naređujem trenutnu obustavu svih poslova savetodavnog odbora dok se pregled ne završi“, napisao je Ostin u memorandumu od subote, dodajući: „Takođe, najkasnije do 16. februara 2021., upućujem zaključak usluga za sve članove savetodavnog odbora i pododbora Ministarstva odbrane. “

Nijedan član odbora ili pododbora neće obavljati nijedan posao dok nije propisno imenovan, osim ako nema aktivno imenovanje.

Savetnici Pentagona nude stručnost u brojnim oblastima, uključujući poslovnu praksu, politiku i kadrovska pitanja. Iako mnogi služe bez plate, odbrambeni zvaničnik rekao je USA Tudej da odbori koštaju „nekoliko miliona dolara“ svake godine.

Taj potez dolazi nakon što je bivši predsednik Tramp požurio niz određenih imenovanja u poslednji trenutak za odbore pre nego što mu je mandat završio 20. januara, među njima i penzionisani brigadni general Entoni Tata, kojeg je Senat odbio nakon što je izabran da služi Najviši zvaničnik Pentagona za politiku, a poslanici se pozivaju na kontroverzne postove na Tviteru. Ostala nedavna imenovanja Trampa uključuju bivše funkcionere njegove kampanje Korija Levandovskog i Dejvida Bosija kao i bivšeg pilota vazduhoplovstva Skota Grejdija, koji je ponovio Trampove ponovljene tvrdnje o široko rasprostranjenoj prevari u trci 2020. godine.

Masovno pročišćavajući savetodavne odbore, Ostin je izbegavao da izdvoji određene zvaničnike, koji bi mogli da izgledaju kao da je odluka politički motivisana, umesto da je raščistila kuću i krenula ispočetka. Ministar odbrane verovao je da je to "najpravedniji, najpravedniji način" da se pristupi tom pitanju, rekao je nedavno zvaničnik odbrane novinarima.

Bez obzira na to, portparol Pentagona Džon Kirbi otvoreno je priznao da je potez podstaknut kasnim imenovanjima Trampa, sugerišući da to ima mnogo veze sa izbacivanjem saveznika bivšeg predsednika sa uticajnih pozicija

„Nema sumnje ... da je frenetična aktivnost koja se dogodila u sastavu toliko odbora samo u periodu od novembra do januara duboko zabrinula sekretara i sigurno mu je pomogla da donese odluku“, rekao je Kirbi.

Ostin je nagovestio da revizija dolazi prošle nedelje nakon što je suspendovao imenovanja Trampovih izbora za savetodavne odbrane, čime je potpuno blokirao kandidate da zauzmu svoja mesta. Procedura može trajati mesecima s obzirom na to da bi članovima mogao biti odobren pristup poverljivom materijalu i mora se proveriti radi provere bezbednosti. Ostin je zaustavio taj proces.

Među desetinama odbora predviđenih za pregled je i telo osnovano da savetuje promene imena za razne vojne baze nazvane po generalima Konfederacije. Iako se Tramp glasovno usprotivio promenama, Ostin će ubaciti 4 nova člana kako bi predlog prošao..

Pored čišćenja savetodavnog odbora, nova administracija Džoa bajdena započela je niz drugih promena u odbrambenoj politici odmah po stupanju na funkciju, neke značajnije od drugih. Iako je s jedne strane, Bajden ukinuo Trampovu zabranu transrodnim osobama koje služe vojsku, takođe će verovatno poništiti plan svog prethodnika da se povuče iz Avganistana. Visoki zvaničnik NATO-a rekao je Rojtersu ove nedelje da nova administracija želi da izbegne "ishitreno povlačenje" - očigledno verujući da dve decenije krvavog sukoba u najdužem američkom ratu nisu dovoljno dugo.

Bonus video:

(Espreso/RT)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.