U PITANJU JE MODERNA: Proizvodnja vakcina počinje u Francuskoj u martu!
Vakcine, Foto: Emilija Jovanović

korona vesti

U PITANJU JE MODERNA: Proizvodnja vakcina počinje u Francuskoj u martu!

Prvi pogon koji će početi prozvodnju će biti sredinom marta sa vakcinom Moderne, rekla je ministarka Anjes Panije-Rinaher za radio RTL

Objavljeno:

U Francuskoj će jedan proizvodjač početi proizvodnja vakcine protiv kovida-19 američke laboratorije Moderna tokom marta, dok će drugi drugi proizvodjač tokom aprila početi proizvodnju vakcine Fajzer/BioNTek, rekla je danas francuska ministarka industrije.

Prvi pogon koji će početi prozvodnju će biti sredinom marta sa vakcinom Moderne, rekla je ministarka Anjes Panije-Rinaher za radio RTL.

Ona je rekla da će zatim, tokom aprila, krenuti proizvodnja na drugoj lokaciji za vakcinu Fajzer/BioNTek, a u maju bi trebalo da počne proizvodnja vakcine Kjurvaka (Curevac), za koju se još čeka odobrenje za pokretanja.

Francuski predsednik Emanuel Makron objavio je sinoć, posle sastanka sa velikim francuskim i evropskim laboratorijama, da će proizvodnja vakcina protiv korona virusa u Francuskoj početi već krajem februara ili početkom marta.

Makron je rekao da će se u četiri proizvodna pogona proizvoditi vakcine koje su razvile druge laboratorije, od kojih su tri francuska podizvodjača.

U novembru i decembru prošle godine francuski podizvodjač Delfarm (Delpharm) objavio da će proizvoditi vakcinu Fajzer/BioNTek u svojoj fabrici na severozapadu Francuske u Sen-Remi-sir-Avru, a francuska firma Fareva vakcinu Kjurvak (Curevac) u svoje dve fabrike u Pou, na jugozapadu i Val-de-Ruju na severu za operacije punjenja i pakovanja.

Francuska ministarka je rekla da će francuska laboratorija Sanofi, koja je odložila za drugo polugodište 2021. izlazak svoje vakcine, takodje proizvoditi vakcine drugih laboratorija.

"Radili smo sa njima da proizvode u njihovoj fabrici u Nemačkoj vakcinu BioNTek, to će doprineti povećanju lanaca proizvodnje. Ako njihova vakcina bude imala pozitivne rezultate u aprilu oni će takodje početi proizvodnju svoje vakcine", rekla je ministarka.

(Espreso/Beta-AP)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.