EU RAZMATRA NOVE SANKCIJE PREMA VOJSCI U MJANMARU: Sprema se opasna BURA, oglasio se i šef francuske diplomatije!
EU novosti, Foto: AP

NOVOSTI EU

EU RAZMATRA NOVE SANKCIJE PREMA VOJSCI U MJANMARU: Sprema se opasna BURA, oglasio se i šef francuske diplomatije!

Evropska unija je osudila državni udar i zatražila hitno oslobadjanje uhapšenih zvaničnika

Objavljeno:

Evropska unija će morati da "razmotri" nove sankcije mjanmarskoj vojsci ako ne ukine vanredno stanje, izjavio je danas šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian (Jean-Ives).

"Ako se nastavi ova situacija, na evropskom nivou će biti potrebno... razmotriti dodatne mere kako bismo istovremeno pokazali podršku demokratskom procesu, ali i želju da nećemo dozvoliti da ova zemlja sklizne u vojnu diktaturu", rekao je za radio Evropa 1 francuski ministar.

Evropska unija je 2018. uvela sankcija, uključujući zamrzavanje imovine i zabranu ulaska na njenu teritoriju, grupi od sedam zvaničnika vojske i granične policije zbog represije nad Rohinja muslimanima u toj zemlji.

Vojska je u ponedeljak okončala krhku demokratsku tranziciju, uvela vanredno stanje na godinu dana i uhapsila liderku Nacionalne lige za demokratiju Aung San Su Ći, kao i druge zvaničnike te stranke.

Evropska unija je osudila državni udar i zatražila hitno oslobadjanje uhapšenih zvaničnika.

"Treba poštovati demokratske (parlamentarne) izbore" iz novembra na kojima je pobedila Nacionalna liga za demokratiju", rekao je Le Drian.

(Espreso/Beta-AP)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.