PUTIN UZVRAĆA UDARAC: FSB objavila snimak sastanka NAJBLIŽEG SARADNIKA NAVALJNOG i predstavnika AMBASADE UK (VIDEO)
Ašurkov na snimku, Foto: RT Printscreen

pažnja

PUTIN UZVRAĆA UDARAC: FSB objavila snimak sastanka NAJBLIŽEG SARADNIKA NAVALJNOG i predstavnika AMBASADE UK (VIDEO)

- Agencija ima pristup mnogim informacijama koje nam iz britanskih izvora ne bi bile dostupne, a tiču se Rusa - dodao je Ašurkov.

Objavljeno:

Na nadzornim snimcima snimljenim pre 8 godina, koje je snimila FSB, navodno je bliski saradnik Alekseja Navaljnog, koji traži novac i obaveštajne podatke od nadovnog britanskog špijuna i govori da bi njegov rad protiv korupcije mogao da donese koristi firmama u Londonu.

Taj snimak je objavila Russia Today, a navodno ga je snimila Federalna služba bezbednosti 2012. godine, i prikazuje sastanak Vladimira Ašurkova i predstavnika britanske ambasade. Kasnije je otkriveno da se radi o sekretaru za politička pitanja ambasade Velike Britanije u Rusiji. FSB ima sumnje da je reč o agentu MI6 koji radi kao diplomata, piše RT.

Aktivnosti organizacije Ašurkova bi koristile i britanskim firmama, uveravao je Ašurkov.

- Objavićemo izveštaj o VTB banki, optužbe za korupciju. Ovo bi moglo da bude dokaz da je ona pretnja evropskih finansijskim tržištima i njihovom integritetu.

Britanski diplomata se nije obavezao da pomogne Ašurkovu, ali mu je dao savet da se obrati organizaciji Transparency International u vezi finansija. Ašurkov je rekao da sumnja da to može da bude efikasno.

- Da imamo više novca proširili bismo svoj tim - rekao je Ašurkov dodajući da je njegov cilj da pribavi još malo novca, poput 10-20 miliona dolara godišnje napravio veliku razliku.

Cilj FBK-a, organizacije Navaljnog na čijem čelu je Ašurkov, je da otkrije navodne slučajeve korupcije u Rusiji. Iako je reč o novinarskoj organizaciji njen rad je na kraju povezan sa Navaljnijem. Ašurkov je rad ove organizacije opisao kao masovne proteste, propagandu i građanske aktivnosti.

U vreme sastanka Vladimir Putin se tek vratio u Kremlj, na poziciju predsednika.

Objašnjavajući finansijske potrebe svoje organizacije, Ašurkov je tada rekao da koristi informacije koje mu je dala Britanska ambasada, pogotovo Kancelarija za borbu protiv korupcije, za svoje nastupe.

- Agencija ima pristup mnogim informacijama koje nam iz britanskih izvora ne bi bile dostupne, a tiču se Rusa - dodao je Ašurkov, i spomenuo Romana Abramoviča i Ališera Usmanova, kao primere.

Ašurkov trenutno boravi u Velikoj Britaniji, a Rusiju je napustio još 2014. godine. Traži se u Rusiji zbog optužbi da je počinio prevaru kako bi finansirao kampanju Navaljnog 2013 godine.

(Espreso/Rt.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.