Otac male Marije monstruozno ubijene pre više od 10 godina: "Registar pedofila mora da bude javan"
Marija Jovanović, Foto: Privatna arhiva

TEK JE TREBALO DA UPOZNA ŽIVOT

Otac male Marije monstruozno ubijene pre više od 10 godina: "Registar pedofila mora da bude javan"

Imala je tek osam godina kada ju je u Starim Ledincima 26. juna 2010. godine silovao i udavio komšija Mladen Ogulinac

Objavljeno:

Danas bi bila punoletni građanin Srbije, i odlučivala, možda i o nekim tuđim životima. Završavala bi srednju školu, i spremala se, možda za neki fakultet. Na veliku žalost, nije među nama. Nije više od decenije. Prerano joj je život na najmonstruozniji način skratio zlotvor, monstrum, koji u zatvoru ni kaznu nije dočekao...Posle kažu, i Bog bira... Nigde istine...

Marija Jovanović.

Imala je tek osam godina kada ju je u Starim Ledincima 26. juna 2010. godine silovao i udavio komšija Mladen Ogulinac.

Od života, osim dečije igre, nije videla ništa. Tek je trebalo da upozna život. Da upozna đačko doba... Srbija je zbog njene žrtve dobila zakon - Marijin zakon, usmeren protiv pedofila.

Njih je, svedoci smo, i dalje mnogo. Posle nje stradala je Tijana, a umalo i mala Monika... I dalje, međutim, svaki dan čujemo kako je neko dete silovano. Svelo se na to da svaki roditelj strepi da pusti svoje dete na ulicu samo, da strahuje da li će se vratiti iz škole, stići u školu...

Unazad nekoliko godina, Marijina porodica ćuti. Otac Slobodan, više javno ne priča o tome. Priča Mariju ne može da mu vrati. Da li plače ili se smeje, samo on zna..

Tako je i prilikom ovog razgovora za Telegraf.rs.

- Prošlo je deset i po godina. U junu će biti 11. Nije ova poslednja godišnjica bila neprimetna. Ja sam ćutao. Ne želim o tome naglas da pričam preterano. Bavim se nekim drugim stvarima. Građevinom, keramikom, pločicama, od toga živim. Otkako je Zakon usvojen 2013. godine, pa nešto kasnije, povukao sam se - kaže u razgovoru za Telegraf.rs Marijin otac Slobodan Jovanović.

Taman pomislih da mu je možda tako lakše, on zausti:

- Ne radi se o tome da mi je lakše. Ne želim ni u koga da upirem prstom. Niti sam stručan, niti sam ta vrsta autoriteta. Ko sam ja da ikome sudim i da upirem prstom? Najviše bih voleo da mi ovaj razgovor ne vodimo, bar ne u ovim okolnostima i o ovoj temi.

Pažnju na vesti o pedofiliji obraća koliko i drugi, jer ne može da ih izbegne. Ne zna da li je ima više nego pre, ali je siguran da je poplava takvih vesti u medijima. Siguran je i u to da se nikada ne bi borio protiv pedofilije, da mu dete nije stradalo.

I, siguran je, i to ističe, da registar pedofila, u okviru Marijinog zakona, mora da bude javan.

- Donesen je jedan novi zakon. Ja sam ga zamislio da bude preventivna brana svim eventualnim pedofilima i silovateljima, da ne čine zlodela. Ono što je bitna stavka tog Zakona jeste taj registar. Jedino na čemu insistiram, jeste da bude javan. Registar postoji, ali je potrebna ta neka zakonska regulativa i da se kaže da svi pedofili mogu biti javno prokazani - priča Jovanović, inicijator Marijinog zakona za naš portal.

- Svi mi koji smo služili vojsku znamo da strah čuva granicu. E, ako strah čuva granicu od spoljnog neprijatelja, tako stid i sram treba da nas čuvaju od nas samih. To je taj javni registar pedofila. Svako ko eventualno pomisli da će nešto tako da učini, znaće da će biti javno prokazan i da će ga se stideti svi njegovi, i da će svi njegovi biti javno prokazani. Nije sad tu akcenat na porodici eventualnog počinitelja već je akcenat na onima koji se nisu ogrešili a imaju takve pomisli.

Jovanović veruje da javni registar ne bi bio dovoljna brana, ali da bi bio izuzetna prepreka, koja bi uticala na to da se smanji broj počinilaca ovakvih krivičnih dela.

- Taj stid i sram... Kod nas u Srbiji postoji od 2015. godine registar dužnika. Jednim klikom se može saznati ko je i koliko dužan, a ne postoji javni registar pedofila. Javni registar pedofila nije napravljen sa objašnjenjem da bi se sa tim bila narušila ljudska prava. Ispade da je sirotinja koja je dužna na stubu srama, a manijaci nisu - navodi Jovanović i dodaje da bi javni registar pedofila trebalo da ima što i registar dužnika - podatke iz lične karte, prebivalište i koje je delo počinio.

Mala Marija, nestala je iz svoje kuće u kojoj je bila sa mlađim bratom. Komšija Ogulinac, iskoristio je poznanstvo sa devojčicom, pošto je njegova sestra čuvala Mariju i njenog brata, i namamio je u svoju kuću u Ulici Vuka Kardžića.

Telo male Marije pronašao je njen otac Slobodan u dvorištu monstruma.

U kasnim večernjim satima Žandarmerija je uhapsila Ogulinca. On je dva meseca kasnije, tačno na dan Marijinog rođendana, pronađen mrtav u zatvorskoj ćeliji u Okružnom zatvoru u Beogradu. Umro je od infarkta i nije dočekao suđenje, a kamoli kaznu.

Kako nijedno dete ne bi doživelo Marijinu sudbinu, Slobodan je pokrenuo inicijativu, zahvaljujući kojoj je 2013. godine usvojen Marijin zakon. Ovaj zakon je otklonio svaku mogućnost da zastari krivično delo pedofilije i silovanja maloletnika, a pooštrene su i mere protiv pedofila i silovatelja. Formirana je i evidencija pedofila sa DNK podacima.

(Espreso/Telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.