TRAMPOV ZET NOMINOVAN ZA NOBELOVU NAGRADU ZA MIR: Ipak, na listi se nalazi i važan čovek u Rusiji!
Džered Kušner, Foto: Printscreen/youtube

nominacija

TRAMPOV ZET NOMINOVAN ZA NOBELOVU NAGRADU ZA MIR: Ipak, na listi se nalazi i važan čovek u Rusiji!

Kušner i zamenik Avi Berkovic nominovani su od strane jednog od bivših advokata predsednika zbog njihove uloge u pregovorima i sporazumima o normalizaciji odnosa između Izraela i arapskih nacija

Objavljeno:

Bivši visoki savetnik Bele kuće i zet Donalda Trampa Džered Kušner, kao i njegov zamenik, nominovani su za Nobelovu nagradu za mir.

Kušner i zamenik Avi Berkovic nominovani su od strane jednog od bivših advokata predsednika zbog njihove uloge u pregovorima i sporazumima o normalizaciji odnosa između Izraela i arapskih nacija, piše "Sky News".

Ti sporazumi predstavljaju najznačajnije diplomatske pomake na Bliskom istoku za 25 godina i doneseni su u periodu od avgusta do decembra prošle godine.

Advokat koji ih je nominovao, Alan Deršovic, prethodno je branio Trampa tokom prvog procesa njegovog impičmenta.

U svom pismu Nobelovom komitetu on je pomenuo i rad bivšeg američkog ambasadora u Izraelu Dejvida Fridmana i bivšeg izraelskog ambasadora u SAD Rona Dermera u ovim sporazumima.

On takođe sugeriše da bi Kušnerova nominacija mogla da bude kontroverzna.

- Nobelova nagrada za mir nije stvar popularnosti. I ne radi se o tome šta međunarodna zajednica možda misli o onima koji su pomogli u donošenju mira. To je nagrada za ispunjavanje kriterijuma postavljenih od strane Alfreda Nobela u njegovom testamentu - naveo je on.

U saopštenju Kušner kaže da je počastvovan, a nagrada će da bude dodeljena u oktobru.

Kušner i Berkovic su bili ključne figure u pregovorima između Izraela, UAE, Bahreina, Sudana i Maroka. Međutim, administracija Džoa Bajdena ima nameru da pregleda sve bezbednosne sporazume postignute za vreme Trampa.

Inače, spisak nominovanih za Nobela za mir svakog dana je sve duži. Tu su ruski opozicionar Aleksej Navaljni, Svetska zdravstvena organizacija, klimatska aktivistkinja Greta Tunberg, bivši američki predsednik Donald Tramp...

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.