U ITALIJI KAFIĆI PUNI! Cela Evropa im zavidi, pogledajte kako uživaju (FOTO)
Popuštanje mera, Foto: Profimedia

popuštanje mera

U ITALIJI KAFIĆI PUNI! Cela Evropa im zavidi, pogledajte kako uživaju (FOTO)

Konobari mogu da poslužujui mušterije do 18 sati. Do 22 sata idu samo pića za poneti, a onda kreće policijski sat koji traje do pet ujutro

Objavljeno:

Čuveno zveckanje šolja i kapa vratila se u kafiće širom Italije, nakon što su vlasti od ponedeljka opustile krute tajne mere, piše Rojters.

Dve trećine Italije obeleženo je žutom zonom, što znači da kafići u tim manje rizičnim regionima umesto sadašnje kafe za napolju u plastičnim čašama mogu normalno da opslužuju svoje kupce.

„Osećali smo se mrtvo bez kafića“, rekla je stanovnica Rima Tiziana Baldo nakon što joj je konobar točio piće u centru prestonice.

„Divno je doći ovde i razgovarati sa ljudima iza šanka, čine nas da se osećamo živima svako jutro pre nego što odemo na posao“, dodala je.

I dok je veći deo Evrope i dalje u strogom zaključavanju, kafići i restorani u delovima Italije mogu ponovo da opslužuju kupce za stolovima i barovima, ali do 18 sati. Posle toga, piće smeju da poslužuju napolju samo do 22 sata, kada počinje policijski čas, koji traje do 5 ujutru sledećeg dana.

Italija kafići
foto: Profimedia

Ministarstvo zdravlja je ublažilo mere u 15 od 20 italijanskih regiona, jer je broj novoinficiranih i dalje opadao. Pet regiona ostaje u crvenoj zoni, a putovanja između regiona zabranjena su do sredine februara.

Italija je bila jedna od najteže pogođenih zemalja tokom prvog talasa pandemije, a druga u Evropi po smrtnosti, nakon Velike Britanije. Ali broj smrtnih slučajeva u Italiji takođe opada, dok je broj novoinficiranih u nedelju iznosio 11.252.

Ponovo su otvorene i turističke atrakcije poput Koloseuma koji je bio zatvoren dva meseca, kao i Vatikanski muzeji koji su bili zatvoreni tri meseca. Onih nekoliko turista koji su posetili Italiju oduševili su se.

- Presrećan sam, po prvi put u COVID-u ima nešto pozitivno - rekao je Benoit Duplais, posetilac iz Belgije koji je upravo stigao u Koloseum iz Vatikana.

- Otišao sam sada u Vatikan i video Sikstinsku kapelu. Tako želim da vidim ovo ... to je fantastično - dodao je.

Turizam je jedna od najvažnijih grana rimske ekonomije i mnogi se nadaju da će ublažavanje mera pružiti tračak nade u budućnost.

- Uvek se nadamo - rekao je vlasnik kafića Đuzepe Unico i zaključio: - Čekamo povratak turista, ali trenutno je ova misao poput utopije.

(Espreso/ Jutranji hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.