ODRŽANA KOMEMORACIJA MIRI FURLAN U HRVATSKOM NARODNOM KAZALIŠTU: Tamo je nastupala poslednji put
Foto: Lepota poroka

KOMEMORACIJA MIRI FURLAN

ODRŽANA KOMEMORACIJA MIRI FURLAN U HRVATSKOM NARODNOM KAZALIŠTU: Tamo je nastupala poslednji put

Komemoracija je održana danas u Rijeci Miri Furlan glumici

Objavljeno: 22:50h

Komemoracija pozorišnoj i filmskoj glumici Miri Furlan održana je danas u Rijeci u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Ivana pl. Zajca, gde je poslednji put nastupala u junu prošle godine.

Mira Furlan je u tom pozorištu od 2016. godine igrala u predstavama "Kasandra" i "Jesenja sonata", a poslednji nastup imala je u predstavi "Vežbanje života – drugi put" u junu 2020.

Direktor pozorišta Marin Blažević rekao je da Furlan verovatno ne bi želela da joj bude priredjena komemoracija, ali da su se na to odlučili jer se veliki broj ljudi javio posle vesti o njenoj smrti, ;navodi Hina.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel kazao je da je Mira Furlan bila osoba koja je mogla da ponese i zanese ne samo svojim pozorišnim ulogama, nego i pojavom i karakterom.

"Uprkos nepravdama koje je doživela, u njoj se nije osećala ogorčenost i potreba za revanšizmom, nego nada u promene i život u kojem se nikome neće dogadjati ono što i njoj", naveo je Obersnel.

Dodao je da je Furlan bila izložena nečovečnim postupcima, a da su posle njene smrti usledile zakasnela izvinjenja i objašnjenja kojima neki pokušavaju da umire savest.

"Pretrpela je pogrom, monstruozne posledice svog životnog izbora, proterivanje iz grada i otimanje imovine, zato što je proglašena pogrešnom i nepoželjnom. I to zato što je volela nekog ko nije spadao u kalup društva i vlasti, pa nije ni ona", naveo je gradonačelnik Rijeke.

Univerzitetska profesorka Lada Čale Feldman rekla je da je HNK u Rijeci "verovatno jedino mesto gde se o Miri sme govoriti bez potrebe da se naknadno peru neke loše savesti".

To je, dodala je, jedino mesto koje je u protekloj deceniji više puta potvrdjivalo da u njoj vidi živu i nasušnu potrebu umetnice, nekoga ko još štošta može da pruži pozorištu.

Novinarka Heni Erceg navela je da je Furlan 1991. godine dobila otkaz u matičnom pozorištu u Zagrebu jer je odlučila da glumi u Beogradu, gde joj je živeo muž.

"Bila je izložena medijskom linču i bujici pretnji takozvanih običnih gradjana pa je odlučila da emigrira u Ameriku. Hrvatska je tako izgubila veliku glumicu i duboko obrazovanu osobu, ali ipak naivnog stava da umetnost može da prevazidje prizemnost rata i banalnost populizma", navela je Erceg.

Mira Furlan je umrla 20. januara u Los Andjelesu u 66. godini od posledica infekcije virusom Zapadnog Nila.

Rodjena je 1955. u Zagrebu. Bila je jedna od najpopularnijih glumica u Jugoslaviji, poznata po ulogama u filmovima "Otac na službenom putu" (1985) Emira Kusturice, koji je osvojio Zlatnu palmu na Kanskom festivalu, i "Lepota poroka" (1986) Živka Nikolića.

Glumila je i u filmovima "U raljama života" (1984), "Braća po materi" (1988) i "Gluvi barut" (1990) i serijama "Velo misto", "Smogovci" i "Bolji život".

U novembru 1991. godine Furlan je sa mužem Goranom Gajićem emigrirala iz Jugoslavije u SAD, posle pritisaka kojima je bila izložena.

U SAD je bila poznata po ulogama u serijama "Vavilon 5" i "Izgubljeni".

Po završetku rata na prostoru bivše Jugoslavije, igrala je i u filmu "Turneja" (2008) Gorana Markovića i seriji "Vratiće se rode".

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.