MAKRON O PROBLEMU SA VAKCINAMA: O AstraZeneki nije imao ništa lepo da kaže!
Foto: Printscreen

MAKRON I VAKCINE

MAKRON O PROBLEMU SA VAKCINAMA: O AstraZeneki nije imao ništa lepo da kaže!

Makron je naglasio da je u interesu svih da sve zemlje imaju pristup vakcinama

Objavljeno:

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da Evropa neće zaustaviti niti zabraniti izvoz vakcina protiv korona virusa, ali je zatražio da se kontroliše njihov izvoz iz EU.

Makron je u intervjuu za britanski ''Gardijan'' i malu grupu drugih medija rekao da deluje da vakcina britansko-švedske kompanije Astrazeneka nije efikasna na starijima od 65 godina, ali je priznao da nema podatke niti zvanične informacije o tome.

Moramo da budemo realni: pravi problem sa Astrazenekom je da ne funkcioniše na način na koji smo očekivali. Imamo jako malo informacija, ali sve danas ukazuje da je kvazi-neefikasna za starije od 65 godina - rekao je Makron.

On je naglasio da je u interesu svih da sve zemlje imaju pristup vakcinama, a Astrazeneku je optužio za nedostatak transparentnosti, nakon što je saopštila da ne može da ispuni sve obaveze iz ugovora sa EU.

- Imamo sumnje i želimo da budemo sigurni da ako kompanija nije u mogućnosti da ispoštuje ugovor, to nije zbog toga što je previše isporučivala negde drugde. I zato je saradnja važna - poručio je Makron.

Makron je u intervjuu, datom u Jelisejskoj palati, upitao šta će Britanci raditi, ako, hipotetički, uspešno završe kampanju vakcinacije građana.

- Zaustave ulazak evropskih kamiona, kada su potpuno zavisni od kontinenta? Srećno s time - poručio je Makron obraćajući se iz Jelisejske palate.

Kako je dodao, ako se hipotetički zamisli da Francuska, Italija i Nemačka imaju strategiju vakcinacije koja je ekstremno ambiciozna i brza, to će brzo propasti ukoliko susedne zemlje nemaju istu strategiju jer su njihove ekonomije integrisane.

- Francuska ima 500.000 prekograničnih radnika. Tako da će sve ovo funkcionisati samo ako sarađujemo - poručio je on.

Makron je rekao da izvoz vakcina treba kontrolisati jer postoji "sumnjivo ponašanje i jer će, kako je naveo, zemlje dobiti isporuke kojima nisu ispoštovane ugovorene obaveze.

On je dodao da će odgovor Evrope na nepoštovanje ugovorenih obaveza biti proporcionalan.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.