PALA ODLUKA: Francuska zatvara granice za dolaske iz zemalja van EU
Sprečavanje širenja korona virusa, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ GEORGI LICOVSKI

PANDEMIJA

PALA ODLUKA: Francuska zatvara granice za dolaske iz zemalja van EU

U Francuskoj su već na snazi ograničenja za prekogranična putovanja, a prošle nedelje uvedene su strože provere na aerodromima i u lukama

Objavljeno:

Francuska je objavila da će u nedelju zatvoriti granice za ljude koji dolaze iz zemalja van Evropske unije, u pokušaju da zaustavi širenje novih sojeva korona virusa i izbegne treće zaključavanje.

Premijer Francuske Žan Kasteks objavio je nove mere večeras, posle hitnog sastanka vlade o zdravstvenoj zaštiti, upozorivši na "veliki rizik" od novih sojeva virusa.

Od onih koji dolaze iz zemalja EU zahtevaće se da imaju negativan test na virus, rekao je on.

U Francuskoj su već na snazi ograničenja za prekogranična putovanja, a prošle nedelje uvedene su strože provere na aerodromima i u lukama.

Smanjen je broj stranih turista koji dolaze u Francusku, a restorani i popularna turistička mesta zatvoreni su od oktobra, kao i mnogi hoteli.

U Francuskoj će takođe od nedelje biti zatvoreni svi veliki šoping centri, a ograničenja su uvedena za putovanja u prekomorske teritorije, i dolaske iz njih.

Kasteks je naredio pojačane policijske provere u slučaju onih koji krše 12-časovni policijski čas, organizuju tajne proslave ili otvaraju restorane kršeći zabranu uvedenu u oktobru.

Poslednjih nedelja infekcije virusom, hospitalizacije i broj umrlih postepeno rastu, ali ne naglo, a mnogi lekari zahtevaju novo zatvaranje poput onog koje je uvelo nekoliko evropskih zemalja.

Podvlačeći ekonomske posledice takvih mera, Kasteks je rekao da je njihova dužnost da učine sve da se izbegne novo zaključavanje, a naredni dani su odlučujući.

Francuska je medju zemljama sa najviše prijavljenih smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom u svetu, sa 75.620 umrlih i više od 60 odsto bolničkih postelja u intenzivnoj nezi koje su zauzeli oboleli od korona virusa.

"Više nego ikad moramo da učinimo sve da poštujemo pravila", rekao je Kasteks.

Bonus video:

(Espreso/Agencije)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.