PREDSEDNIK AFRIČKE DRŽAVE PRAVI VELIKI PROBLEM SA VAKCINAMA: Kaže da se uzda samo u BOGA u borbi protiv korone!
Korona u Africi, Foto: EPA-EFE/ NIC BOTHMA

počelo je i u africi

PREDSEDNIK AFRIČKE DRŽAVE PRAVI VELIKI PROBLEM SA VAKCINAMA: Kaže da se uzda samo u BOGA u borbi protiv korone!

Džon Nkengasong, direktor tela za kontrolu i prevenciju bolesti bloka Afričke unije (AU), rekao je da je nekoliko zemalja počelo s vakcinacijom: Maroko, Egipat, Sejšeli i Gvineja

Objavljeno:

Neke afričke države počele su s vakcinacijom protiv covida-19, rekli su u četvrtak regionalni zdravstveni zvaničnici, dok SZO poziva predsednika Tanzanije - koji je protivnik vakcinacije jer se pouzdaje u alternativne lekove i Boga - da veruje nauci.

Džon Nkengasong, direktor tela za kontrolu i prevenciju bolesti bloka Afričke unije (AU), rekao je da je nekoliko zemalja počelo s vakcinacijom: Maroko, Egipat, Sejšeli i Gvineja.

"Gvineja vrlo ograničeno, obavljeno je samo 50 do 60 vakcinacija. Ali ove su druge zemlje uglavnom počele s vakcinom iz Kine", rekao je na internetskom brifingu.

Uz prethodno osiguranih 270 miliona doza, AU je s indijskim Institutom za serum potpisao sporazum o 400 miliona doza vakcine Oksford/AstraZeneka.

"Zapamtite, ovo se širi na ovu i na sledeću godinu", dodao je Nkengasong, čiji afrički Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) još nisu dali detalje o raspodeli. Zdravstvena tela nadaju se da će ove godine vakcinisati oko 30-35 posto Afrikanaca.

Zdravstveni radnici ogorčeni su zbog tanzanijskog predsednika Džona Magufulija koji obeshrabruje nošenje maski i fizičko distanciranje, upozorava da su vakcine opasne i ne objavljuje podatke o korona virusu od sredine 2020. godine.

U sredu je Magufuli bez dokaza rekao da su vakcine strana zavera za širenje bolesti i krađu afričkoga bogatstva. Pozvao je Tanzanijce da se, umesto toga, pouzdaju u Boga i koriste alternativne lekove poput udisanja pare.

"Mi u Tanzaniji uspeli smo ostati godinu dana bez korone. Čak ni ovde niko nije stavio masku. Naš Bog je iznad Sotone i Sotona nikad neće uspeti koristeći se različitim bolestima", rekao je u govoru u sredu u svom zapadnom matičnom području.

Tanzanijska vlada nije objavljivala podatke širom zemlje od 8. maja, kada je imala 509 slučajeva i 21 smrtni slučaj.

Čelnik Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Afriku Matshidiso Moeti pozvao je Tanzaniju da sprovede nošenje maski i druge mere, pripremi vakcinisanje i podeli podatke.

"Afrika je na razmeđi i svi Afrikanci moraju udvostručiti preventivne mere", rekao je na online konferenciji za novinare, rekavši da su zvaničnici SZO-a bili u kontaktu s tanzanijskim zvaničnicima. "Nauka pokazuje da vakcine deluju", istakao je.

Iako Covid-19 nije pogodio Afriku tako teško kao druge regije, stručnjaci strahuju da bi nejednakost u bogatstvu, logističke teškoće i "nacionalizam vakcine" razvijenih zemalja mogli dovesti siromašni kontinent u nepovoljan položaj.

Prema populaciji od 1,3 milijarde ljudi, Afrika je zabeležila 3,5 miliona zaraženih i 88.000 smrtnih slučajeva, prema Rojtersovom popisu. To je manje smrtnih slučajeva od pojedinih država, Sjedinjenih Država, Brazila, Indije, Meksika i Britanije.

(Espreso.co.rs/jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.