ZVANIČNO: Objavljen ugovor AstraZeneke i Evropske unije!
Vakcina, Foto: Profimedia

transparentno je

ZVANIČNO: Objavljen ugovor AstraZeneke i Evropske unije!

Evropska komisija pozdravila je "želju kompanije da sa više transparentnosti učestvuje kada je reč o isporuci vakcina zemljama Evropske unije"

Objavljeno: 13:13h

Britanska kompanija AstraZeneka složila se da se objavi redigovan ugovor koji su Evropska unija i taj farmaceutski gigant potpisali 27. avgusta 2020. godine, a koji se odnosi na isporučivanje vakcine protiv korona virusa, saopštila je Evropska komisija.

Evropska komisija pozdravila je "želju kompanije da sa više transparentnosti učestvuje kada je reč o isporuci vakcina zemljama Evropske unije".

"Transparentnost i odgovornost su važni kako bi se izgradilo poverenje Evropljana i da mogu da se oslone na efektivnost i bezbednost vakcina koje su kupljenje" navodi se u saopštenju.

Podsećanja radi, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen danima je tražila da se ugovor objavi, kao i da vakcine moraju da se isporuče.

"Evropa je uložila milijarde kako bi pomogla da se razvije prva svetska vakcina protiv kovida-19, kako bi stvorila istinsko globalno zajedničko dobro. A sada ih firme moraju isporučiti. One moraju da poštuju svoje" rekla je ranije Ursula fon der Lajen.

Portparol EK Erik Mamer ponavlja da je ugovor bio potpisan unapred, pre davanja ”zelenog svetla” za vakcine AstraZeneka i da se ugovorom precizira da isporuke neće biti ukoliko se odobrenje Evropske agencije za lekove ne dobije.

"Istovremeno, postoji i klauzula koja podrazumeva da kompanija proizvede doze pre autorizacije kako bi bila u mogućnosti da ispoštuje plan isporuke čim i ako dobije potrebno zeleno svetlo" kaže Mamar.

Ugovor koji je objavljen sadrži redigovane delove koji se odnose na poverljive informacije, kao što su detalji računa, a u EK navode da se ugovorom pominju i fabrike AstraZeneke u Velikoj Britaniji za koje je bilo ”dogovoreno da doprinesu isporuci doza za EU”.

(Espreso.co.rs/telegraf.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.