EU bi mogla zabraniti IZVOZ VAKCINA, PITANJE je šta će INDIJA URADITI!
Vakcina, Foto: EPA-EFE/ ANDREY RUDAKOV HANDOUT

i dalje glavna tema

EU bi mogla zabraniti IZVOZ VAKCINA, PITANJE je šta će INDIJA URADITI!

Cela priča oko moguće zabrane izvoza je krenula nakon što se saznalo da je određena količina cepiva AstraZeneke, proizvedena u EU, otišla u Veliku Britaniju

Objavljeno:

Države članice Evropske unije ipak bi mogle, u određenim okolnostima, zabraniti proizvođačima vakcine izvoz izvan Evropske unije, iako su danima govorile kako uvođenjem mehanizma transparentnosti samo žele dobiti informacije koje se količine vakcina izvoze i gde.

Cela priča oko moguće zabrane izvoza je krenula nakon što se saznalo da je određena količina cepiva AstraZeneke, proizvedena u EU, otišla u Veliku Britaniju. Valja napomenuti i da prema ugovoru AstraZeneke s tom državom ono što se proizvodi u UK mora najpre ići za njihove potrebe.

Dakle, EU države bi mogle, u određenim okolnostima, zabraniti na primer izvoz Fajzerove vakcine, koja se proizvede u Belgiji, u Veliku Britaniju.

Velika Britanija je daleko ispred svih država EU u kampanji vakcinisanja stanovništva, što je dodatni razlog za napade na EU institucije koje se kritikujiu da su svojom sporošću i birokratijom doveli do situacije da nema dovoljno vakcina.

Iako još uvek nije objavljen ugovor EU s AstraZenekom, šef ove kompanije se izvlačio kako oni nemaju ugovorne obaveze dostaviti određenu količinu vakcina u određenom roku nego da, prema ugovoru, moraju samo „dati sve od sebe“, što nije isto.

Teško da je bio propust EK?

Gotovo je neverovatno, ako je to tačno, da Evropska komisija, poznata po tome da stotine puta meri svaku reč kada sastavlja draft nekih dokumenata, dopusti takav propust. A to može biti slučaj i s drugim proizvođačima čija cepiva čekaju odobrenje ili su u završnim fazama testiranja učinkovitosti.

Izvori navode da EU neće zabranjivati već će regulatori svake države članice moći zatražiti informacije od proizvođača i u određenim trenucima odbiti dopuštenja za izvoz.

"U idealnom svetu ne bismo o ovome uopšte razgovarali, cela priča o vakcinisanju bi išla glatko bez problema. Nažalost, ne živimo u idealnom svetu i videli smo prošle nedelje da stvari ne idu uvek kako treba, rekao je taj izvor EU spomenuvši da neke države iz drugih delova sveta, ali i “u susedstvu”, misleći na Veliku Britaniju, idu u pravcu ograničavanja izvoza pa EU mora i na to odgovoriti.

Konkretne kriterijume prema kojima bi se izvoz mogao zabraniti Komisija će objaviti sutra, a usvajanje mehanizama bi se trebalo dogoditi u roku od nekoliko dana.

Na štetu siromašnih

Iako je motiv ovih mera EU bio sukob s AstraZenekom, zbog Velike Britanije, novi mehanizmi bi mogli ići na štetu siromašnih država u svetu. To bi bilo suprotno od onoga što stalno govori EU, da će pomoći svima da dođu do vakcine, pa i platiti za to.

Stručnjaci iz EU su tumačili kako se moguće ograničenje izvoza neće odnositi na međunarodnu inicijativu Kovaks, preko koje će se osigurati najveći deo vakcina za države u razvoju i siromašne države. EU je za taj projekt već dala preko 850 miliona evra. Međutim, prve doze u okviru Kovaks programa će stići kasnije tokom godine. Do tada bi, ako bi se planovi ostvarili, većina stanovništva EU već bila vakcinisana.

Dakle, EU s jedne strane plaća kako bi se osigurala cepiva za države širom sveta, ali ne isključuje mogućnost zabrane izvoza doza koja budu proizvedena na tlu EU.

Ubrzo bi se najveći deo cepiva, uključujući i ona iz AstraZeneke, mogla proizvoditi u pogonima u Indiji. Pravi haos bi nastao kada bi Indija isto tako zabranila izvoz tih vakcina dok ne vakciniše prvo svoje stanovništvo. Zato se i u EU nadaju da će brzo sve „doći na svoje mesto“ i da će kampanja cepiva ići prema planu, uz očekivano povećanje proizvodnje do sada odobrenih cepiva i odobravanje novih vrsta.

AstraZeneka: EU tražila inspekciju u jednoj belgijskoj fabrici

Evropska komisija zatražila je od belgijskog regulatora lekova da izvrši inspekciju u jednoj fabrici u Belgiji koja proizvodi sastojak AstraZenekinog cepiva protiv covida-19 pošto je taj proizvođač najavio kašnjenja isporuke zbog "pada proizvodnje".

Inspekcija je sprovedena, a neki zaplenjeni dokumenti i podaci "proučavaju se", rekla je u četvrtak uveče jedna glasnogovornica belgijske agencije za lekove (AFMPS), prenosi AFP.

Fabrika se nalazi u mestu Senef, na jugu Belgije.

Inspekcija i proučavanje prikupljenih elemenata "trebali bi jamčiti da su kašnjenje u isporuci cepiva izazvali problemi u proizvodnji u fabrici koja radi za AstraZeneku", navodi kancelarija belgijskog ministra zdravstva Franka Vandenbroukea.

"Prema proceduri u takvim slučajevima, inspekcija se sprovodi u saradnji s drugim zemljama kako bi se jamčila transparentnost i objektivnost", dodao je Vandenbrouckeov kancelarija.

U tom kontekstu spomenuo je rad nizozemskih, italijanskih i španskih stručnjaka uz belgijske.

Kompanija AstraZeneka je prošle nedelje objavila da zbog "pada proizvodnje" u jednoj evropskoj fabrici može u prvom tromesečju isporučiti "samo četvrtinu" doza koje je isprva obećala Evropskoj uniji.

Bruxelles, koji je ranije naručio do 400 milijuna doza cepiva AstraZeneka/Oksford, nije poverovao tim opravdanjima, i ocenio ih je "nezadovoljavajućima".

EU sada traži od AstraZeneke da radi u svojim britanskim fabrikama, kao što je bilo predviđeno ugovorom potpisanim u avgustu 2020. kako bi se ispoštovale narudžbe 27 članica EU.

(Espreso.co.rs/jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.