NAJNOVIJA VEST! Bajden ukinuo transrodnu vojnu zabranu, sastaje sa prvim ministrom odbrane
Džo Bajden, Foto: Profimedia

PROMENE

NAJNOVIJA VEST! Bajden ukinuo transrodnu vojnu zabranu, sastaje sa prvim ministrom odbrane

Zabranu predsednika Donalda Trampa zamerio je Predstavnički dom predvođen demokratama, a LGBTK aktivisti osudili kao diskriminatornu

Objavljeno:

Predsednik Džo Bajden potpisao je izvršnu naredbu o ukidanju zabrane iz Trampovog doba da se većina transrodnih Amerikanaca pridruži vojsci u ponedeljak zajedno sa ministrom odbrane Lloyd Austin.

"Ovo vraća na poziciju koju su podržali prethodni komandanti , kao i sekretari. A ono što radim je omogućavanje svim kvalifikovanim Amerikancima da služe svojoj zemlji u uniformi", rekao je Bajden, govoreći iz Ovalne kancelarije neposredno pre potpisivanje izvršnog naloga.

Zabranu predsednika Donalda Trampa zamerio je Predstavnički dom predvođen demokratama, a LGBTK aktivisti osudili kao diskriminatornu. Austin je izrazio podršku ukidanju zabrane na saslušanju u Senatu prošle nedelje.

„Predsednik Bajden veruje da rodni identitet ne bi trebalo da bude prepreka za služenje vojnog roka i da se snaga Amerike nalazi u njegovoj raznolikosti“, navodi se u informativnom listu koji Bela kuća daje u izvršnom nalogu.

Bajden je imao sastanak u ponedeljak kasno ujutro sa Austinom, potpredsednikom Kamalom Harris i predsedavajućim Združenog štaba Markom Mileiem, navodi Bela kuća. Kasnije u ponedeljak, trebalo bi da se Haris svečano zakune u Austinu kao ministar odbrane u Ruzveltovoj sobi u Beloj kući.

Harris i Austin su prva dvojica crnaca koji su zauzeli svoje položaje, a njihov zajednički nastup podvlači rekordnu raznolikost Bajdenove administracije. Austin je prvi crni ministar odbrane, a Haris je prvi potpredsednik crnaca, kao i prva žena na toj funkciji.

Austin se obratio zabrani na saslušanju za potvrdu u petak i rekao senatskom Odboru za oružane snage: „Zaista verujem, senatore, da kao što sam rekao u uvodnoj reči, ako ste sposobni i kvalifikovani ste za službu i možete održavajte standarde, treba vam biti dozvoljeno da služite “.

Senat ga je potvrdio kasnije tog dana, nakon što mu je odobreno odricanje od Kongresa da služi na njegovom položaju, jer je na tu funkciju stupio pre nego što je čekao sedam godina nakon aktivne službe.

Austin je bio drugi član Bajdenovog kabineta kojeg je Senat potvrdio, nakon direktorke Nacionalne obaveštajne službe Avril Haines. Tramp je zabranu Tviter-a prvi put najavio u julu 2017. godine, tvrdeći da će transrodni ljudi u vojsci dovesti do „ogromnih medicinskih troškova i poremećaja“.

Politika, koju je tadašnji ministar odbrane Džejms Matis zvanično objavio 2018. godine, blokira služenje pojedincima kojima je dijagnostikovano stanje poznato kao rodna disforija uz ograničene izuzetke.

Politika precizira da pojedinci bez uslova mogu da služe, ali samo ako to rade prema polu koji im je dodeljen pri rođenju.

Trampova zabrana poništila je politiku koju je Ministarstvo odbrane prvobitno odobrilo pod bivšim predsednikom Barackom Obamom, a koja je još uvek bila na završnoj reviziji, koja bi omogućila transrodnim osobama da otvoreno služe vojsku.

Vrhovni sud dozvolio je da Trampova transrodna vojna zabrana stupi na snagu u januaru 2019. Predstavnički dom je u martu te godine doneo rezoluciju kojom izražava protivljenje Trampovoj zabrani, opisujući je kao diskriminatornu i rekavši da je zasnovana na „manjkavim naučnim i medicinskim tvrdnjama . "

(Espreso.co.rs/edition.cnn.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.