TVRDE DA JE U PITANJU SNAŽNA PORUKA: Dodik, Špirić, Plavšić i dalje pod sankcijama SAD
Milorad Dodk pod sankcijama, Foto: Printskrin Kurir TV

ne odustaju

TVRDE DA JE U PITANJU SNAŽNA PORUKA: Dodik, Špirić, Plavšić i dalje pod sankcijama SAD

Sankcije su, navodi se, mere koje šalju snažnu poruku američkih vlasti i predstavljaju "srednji put" između dve krajnosti

Objavljeno:

Sankcije SAD Bosni i Hercegovini odnose se na pet pravnih subjekata i 110 osoba, među kojima su i dalje srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, Nikola Špirić, Ante Jelavić, Momčilo Mandić, Biljana Plavšić i Amir Zukić, piše Glas Amerike.

Sankcije su, navodi se, mere koje šalju snažnu poruku američkih vlasti i predstavljaju "srednji put" između dve krajnosti - diplomatskih pregovora i vojnih aktivnosti.

SAD mogu pojedincima, firmama ili državama da uvode ekonomske, trgovinske i druge sankcije, u skladu sa svojim spoljnopolitičkim i bezbednosnim interesima, a u praksi one se uobičajeno primenjuju na zabranu putovanja, blokiranje imovine u SAD ili zabranu poslovanja sa američkim firmama i državljanima.

Sankcije sprovodi Ministarstvo finansija, a može ih izreći Stejt department i Ministarstvo trgovine, uz odobrenje predsednika SAD.

Stejt department je, na primer, sankcije izrekao Amiru Zukiću i Nikoli Špiriću, dok je ostale sankcije izreklo Ministarstvo finansija, preko svoje Kancelarije za kontrolu imovine u inostranstvu (OFAC).

Analiza podataka OFAC-a pokazuje da su sankcije osobama i pravnim licima iz BiH izricane po nekoliko osnova, a reč je o 113 sankcija prema 108 pojedinaca, četiri firme i jednoj političkoj stranci.

Veliki broj sakcionisanih je na listi "Balkan", na kojoj od 193 osobe, firme ili organizacije sa područja bivše Jugoslavije, 105 ima mesto rođenja ili adresu osnivanja u BiH.

Više od polovine, 67, sankcionisano je zbog Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju.

Neki od onih koji su sankcionisani po tom osnovu su: Tihomir Blaškić, Momčilo Krajišnik, Milan Lukić i Ratko Mladić.

Blaškić je u Hagu osuđen na devet godna zatvora, Krajišnik na 20, a Lukić na doživotni zatvor.

Mladić je prvostepenom presudom osuđen na doživotni zatvor, a u toku je žalbeni postupak.

Na listi je takođe i Ante Jelavić, bivši visoki funkcioner Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i član Predsedništva BiH, kojeg je visoki predstavnik Volfgang Petrič , koristeći se bonskim ovlašćenima, smenio 2001. godine, zbog, kako je tada navedeno, pokušaja osnivanja hrvatske federalne jedinice u BiH i ugrožavanje ustavnog poretka, prenela je sarajevska N1 tv.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.