KREMLJ POZDRAVIO GLAVNI BAJDENOV PREDLOG, DOĆI ĆE DO PRODUŽETKA NUKELARNOG SPORAZUMA: Zaključena važna tema!
Dmitrij Medvedev, Foto: AP

program starT

KREMLJ POZDRAVIO GLAVNI BAJDENOV PREDLOG, DOĆI ĆE DO PRODUŽETKA NUKELARNOG SPORAZUMA: Zaključena važna tema!

Portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, rekao je da se Rusija zalaže za produženje sporazuma i čeka da vidi detalje američkog predloga

Objavljeno:

Kremlj je danas pozdravio predlog američkog predsednika Džozefa Bajdena da se na pet godina produži sporazuma o kontroli nuklearnog naoružanja.

"Možemo samo da pozdravimo političku volju da se produži ovaj dokument", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je medjutim dodao da "sve zavisiti od detalja predloga" američke strane.Pakt o smanjenju strateškog naoružanja, poznat kao Novi START, ističe 5. februara.

Bajdenov savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven treba da dostavi predlog za petogodišnje produženje ruskom ambasadoru u Vašingtonu, rekli su juče neimenovani američki zvaničnici.

Prema sporazumu Novi START, koji su 2010. potpisali predsednici SAD i Rusije, Barak Obama i Dmitrij Medvedev, obe sile smeju da imaju najviše 1.550 razmeštenih nuklearnih bojevih glava i 700 razmeštenih raketa i bombardera.

Novi START je jedini preostali američko-ruski sporazum o kontroli nuklearnog naoružanja pošto su se prvo SAD, a potom i Rusija, povukle iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (sporazum INF), potpisanog 1987.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.