EK: Pripremamo mehanizam za isporuku vakcine Zapadnom Balkanu
Vakcinacija prioritet, Foto: Youtube printscreen/Vizion Plus TV

saopšteno

EK: Pripremamo mehanizam za isporuku vakcine Zapadnom Balkanu

Predsednica EK Ursula fon der Lejen je izjavila da je EU obezbedila potrebne količine vakcine za svoje stanovništvo

Objavljeno:

Evropska komisija (EK) u dogovoru sa članicama EU priprema mehanizam za isporuku vakcine protiv korona virusa, uključujući i zemljama Zapadnog Balkana, i u tu svrhu je već krajem decembra za region odobrila 20 miliona evra, izjavila je danas portparolka u EK Ana Pisonero.

Ana Pisonero, predstavnica za medije evropskog komesara Olivera Varheija, je potvrdila da je Komisija u Briselu od vlasti Crne Gore dobila pismo s molbom da izdejstvuje isporuku vakcine Crnoj Gori i regionu.

Varheji je prethodno saopštio da će "Evropska komisija izraditi mehanizam za jedinstveni front suzbijanja korona virusa i blagovremeni pristup vakcinama koje dobijaju članice EU, uz posebnu pažnju prema Zapadnom Balkanu i našim susedima".

EK je takodje stavila do znanja da će mehanizam omogućiti da se podeli pristup rezervisanoj količini od dve milijarde i 300 miliona doza vakcine, uz posebno uvažavanje potreba Zapadnog Balkana, istočnih i južnih suseda Unije, kao i Afrike.

Predsednica EK Ursula fon der Lejen je izjavila da je EU obezbedila potrebne količine vakcine za svoje stanovništvo i da je plan da se najmanje 70 odsto gradjana zemalja Unije vakciniše do leta.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.