PISMA MARIJE ANTOANETE OTKRILA PRLJAVE TAJNE! Škatljivi detalji PREKRIVENI MASTILOM, 1 stvar JOŠ UVEK JE MISTERIJA!
Marija Antoaneta, Foto: Profimedia

skinut veo tajne!

PISMA MARIJE ANTOANETE OTKRILA PRLJAVE TAJNE! Škatljivi detalji PREKRIVENI MASTILOM, 1 stvar JOŠ UVEK JE MISTERIJA!

Istoričari su dugo raspravljali o prirodi veze između Marije Antoanete i Aksela de Fersena, pri čemu su neki smatrali da je bila ljubavna, neki seksualna, a neki platonska....

Objavljeno:
  • 1

Dešifrovana pisma Marije Antoanete otkrivaju da je poslednja francuska kraljica bila u strastvenoj vezi sa švedskim grofom Akselom de Fersenom, a osvanule su i tvrdnje da je dvoje od četvoro njene dece iz braka s kraljem Lujem XVI, zapravo bilo vanbračno.

Dva veka nakon što je kraljica, ozloglašena zbog dekadentnog načina života, pogubljena na giljotini tokom revolucije, francuski naučnici najzad su rastumačili zatamnjene pasuse iz pisama koja je slala Akselu de Fersenu, prijatelju francuske kraljevske porodice.

Završavam ovo pismo, ali ne pre nego što ti kažem, dragi i mili moj prijatelju, da te ludo volim i obožavam u svakom trenutku, piše ona u prvih nekoliko od ukupno 13 pasusa, koji će biti objavljeni u sledećih nekoliko meseci.

Izjava ljubavi s datumom 4. januar 1792. obojena je crnim mastilom šest meseci kasnije, nakon što je grof bezuspešno pokušavao da izvuče Mariju Antoanetu i njenog utamničenog supruga iz Pariza. Godinu dana kasnije, Luj XVI je pogubljen.

Kradljivica, izdajnica supruga i države

Istoričari su dugo raspravljali o prirodi veze između Marije Antoanete i Aksela de Fersena, pri čemu su neki smatrali da je bila ljubavna, neki seksualna, a neki platonska. U to vreme, to je bilo veoma važno pitanje, jer su revolucionari predstavljali kraljicu kao frivolnu kradljivicu i izdajnicu supruga i države, dok su rojalisti tvrdili da je bila lojalna Luju XVI.

Škakljivi detalji pisama brižljivo su prekriveni tamnim mastilom - pretpostavlja se da je to učinio sam švedski grof ili njegovi potomci, u nastojanju da sačuvaju kraljičinu čast.

Svi raniji pokušaji da se dešifruju cenzurisani pasusi bili su bezuspešni, ali tim stručnjaka iz francuskog Naučnog instituta za konzervaciju zbirki (CRCC) nedavno je, uz pomoć najsavremenije rendgenske tehnologije i infracrvenih skenera, dopro do teksta ispisanog rukom francuske kraljice.

Najnovije otkriće usledilo je nakon objavljivanja knjige britanske istoričarke Evelin Far Volim te ludo - Marija Antoaneta: Tajna pisma, u kojoj autorka tvrdi da je prilično očigledno da je (princeza) Sofija bila Fersenovo dete. Ona takođe dovodi u pitanje očinstvo Luja XVI nad Antoanetinim sinom Lujom Šarlom.

Volim te i voleću te ludo do kraja života

Kao glavni dokaz poslužilo joj je pismo koje je prijatelj kraljevskog para Kvintin Krauford 1791. napisao tadašnjem britanskom premijeru Vilijamu Pitu i državnom sekretaru lordu Grenvilu i u kome je navodno tvrdio da bi grof, koga intimno" poznaje, u principu trebalo da bude otac aktuelnog prestolonaslednika (najstarijeg sina francuskog kralja).

Zaljubljeni grof je u jednom pismu pisao kraljici: Volim te i voleću te ludo do kraja života, a ona mu je rekla da je on najvoljeniji i najnežniji muškarac i moje srce celo pripada tebi, navodi se u knjizi Evelin Far.

"Volim te ludo je veoma moćna izjava, nećete to reći dobrom prijatelju. Ona zaista mnogo govori; ukazuje na fizičku vezu. Bili su ljubavnici", tvrdi Farova.

Autorka piše da je par, koji je navodno deset godina bio u seksualnoj vezi, pomoću nevidljivog mastila i šifrovanih imena sakrio sadržaj strastvene prepiske.

Živim i postojim samo da bih tebe voleo - to što te obožavam jedina je moja uteha, pisao je Fersen, a ona mu je odgovorila: Bože, kako je surovo biti tako blizu, a ne moći videti jedno drugo!

(Espreso.co.rs/informer.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
Inicijalizacija u toku...
counterImg

Espreso.co.rs


Adria media