U OVOM KOFERU NALAZI SE TAJNA AMERIČKE MOĆI: Prvi put u istoriji, BIVŠI PREDSEDNIK ga neće predati BUDUĆEM!
Koferi sa nuklearnim šiframa, Foto: Profimedia

presedan

U OVOM KOFERU NALAZI SE TAJNA AMERIČKE MOĆI: Prvi put u istoriji, BIVŠI PREDSEDNIK ga neće predati BUDUĆEM!

Vojni pomoćnik koji nosi "fudbal" ostaje fizički blizu predsednika, spreman da izvede dobro uvežbanu koreografiju komandovanja i upravljanja

Objavljeno: 12:51h

Kada položi zakletvu u sredu, novoizabrani predsednik Džo Bajden dobiće nuklearni „fudbal“ - aktovku neobičnog oblika od 45 kilograma koja je uvek uz predsednika i služi komandovanju i kontroli masovnog nuklearnog arsenala u zemlji.

Vojni pomoćnik koji nosi "fudbal" ostaje fizički blizu predsednika, spreman da izvede dobro uvežbanu koreografiju komandovanja i upravljanja.

Časopis Smitsonian izvestio je da je zvaničan naziv „predsednikova torba za hitne slučajeve“, a sačinjena je od „čvrstog aluminijumskog okvira, obloženog crnom kožom“. Ali, primetili su iz časopisa, za razliku od filmova, nema veliko crveno dugme za pokretanje nuklearnog rata.

Međutim, prvi put odlazeći predsednik Donald Tramp neće predati crnu kožnu futrolu dolazećem predsedniku. Uručenje se obično vrši na ceremoniji inauguracije u američkom Kapitolu.

Budući da Tramp planira da bude na Floridi kada Bajden položi zakletvu, primopredaja će se dogoditi drugačije. To će biti prvi put u nuklearnom dobu da aktuelni predsednik nije prisustvovao inauguraciji svog naslednika.

Američki zvaničnik rekao je da će vojni pomoćnik pratiti Trampa na Floridu i da će Tramp zadržati nadležnost za pokretanje nuklearnog napada do srede u 11:59:59. Trampov fizički izlazak iz Vašingtona neće uticati na njegov autoritet za lansiranje ili pristup fudbalu do podneva. (Postoji više fudbalskih lopti koje omogućavaju predsedniku da započne vojni štrajk tokom putovanja.)

Još jedan vojni pomoćnik sa drugim nuklearnim "fudbalom" predaće ovlašćenja Bajdenu nakon što položi zakletvu, rekao je zvaničnik, a vojni pomoćnik koji je sa Trampom vratiće fudbal u Vašington.

"Fudbal" će Bajdenu biti pri ruci u sredu u podne.

Penzionisani admiral mornarice Džejms Stavridis, saradnik NBC Njuza, rekao je da će u podne fudbal koji je sa Bajdenom postati onaj koji je „aktivan“, u smislu da bi američka strateška komanda otišla tom slučaju ukoliko bi se nešto dogodilo.

„Neposredno pre nego što postane predsednik, u njegovoj blizini se aktivira fudbal“, rekao je Stavridis za Bajdena.

Bela kuća je odbila da komentariše, rekavši da je to bezbednosno pitanje.

U dokumentarnom filmu Diskaveri Čenela iz 2013. godine, bivši potpredsednik Dik Čejni ​​opisuje kako se taj trenutak obično odvija.

"Prolazak fudbala se dešava u kasno podne. Niko ne govori ni reč, ali znao sam šta da tražim", rekao je. „Dakle, ceremonija ide napred, ali ... nekako iza jednog od velikih stubova tamo napred, stoje dva momka u uniformi i u pravom trenutku on poseže da je preda novoimenovanom vojnom pomoćniku. I od tog trenutka, on ga preuzima. Novi predsednik je čovek koji kontroliše naša nuklearna sredstva."

Bilo je nekih neobičnih događaja oko fudbala pod različitim predsednicima, rekao je predsednički istoričar Majkl Bešlos, saradnik NBC Njuza.

Lokacija fudbala "bila je problem kada je bio atentat na JFK u Dalasu", rekao je on. „Reganova kartica sa nuklearnim kodom slučajno je izbačena u bolnicu nakon što je na njega pucano 1981. godine. Klinton je 2000. godine izgubio svoju nuklearnu šifru na nekoliko meseci.“

Bonus video:

(Espreso.co.rs/yahoo.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.