AMERIKA OKREĆE NOVI LIST PREMA TURSKOJ: Ono što je Ankara učinila je NEPRIHVATLJIVO! (VIDEO)
Turksa i Amerika u nesuglasicama, Foto: Printscreen

nove nesuglasice

AMERIKA OKREĆE NOVI LIST PREMA TURSKOJ: Ono što je Ankara učinila je NEPRIHVATLJIVO! (VIDEO)

Oglasio se kandidat za američkog državnog sekretara Entoni Blinken

Objavljeno:

Kandidat za američkog državnog sekretara Entoni Blinken smatra da je to što je Turska kupila protivraketni sistem S-400 od Rusije - neprihvatljivo.

On je tokom saslušanja u Senatu uoči inauguracije izabranog predsednika Amerike rekao da je neophodno razmotriti celishodnost dodatnih sankcija protiv Ankare.

- Treba videti kakav su uticaj imale postojeće sankcije i da li je potrebno uvesti neke dodatne - rekao je Blinken.

Podsetimo, SAD su uvele sankcije protiv turskog Sekretarijata za odbrambenu industriju i njegovog šef Ismaila Demira, kao i protiv još troje fizičkih lica u Turskoj "zbog veza sa Rusijom".

Isporuke ruskih PVO sistema S-400, koje su izazvale krizu u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država, počele su sredinom jula 2019. godine.

Vašington je zahtevao da Ankara odustane od dogovora i zauzvrat kupi američke sisteme "Patriot", preteći da će odložiti ili čak otkazati prodaju najnovijih lovaca F-35 Turskoj, kao i da će uvesti sankcije u skladu sa Zakonom o suprotstavljanju američkim protivnicima posredstvom sankcija.

Ankara je odbila da učini ustupke i nastavila pregovore o dodatnoj seriji S-400. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da bi krajem januara trebalo da počnu pregovori sa Rusijom po pitanju isporuke drugog puka protivvazduhoplovnih sistema S-400.

Kako je rekao, Turska po tom pitanju nema nameru da traži dozvolu od Sjedinjenih Američkih Država.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.