'LOBANJA' UDARA NA BOJKA BORISOVA: Napravljen je prvi korak ka rušenju sa vlasti!
Vasil Božkov, Foto: Printscreen/Youtube

"BUGARSKO LETO"

'LOBANJA' UDARA NA BOJKA BORISOVA: Napravljen je prvi korak ka rušenju sa vlasti!

Njegovi poslovni interesi oštećeni su nakon što je njegova visoko profitabilna kompanija Nacionalna lutrija nacionalizovana prošlog januara

Objavljeno:

Bugarski tajkun-prognanik Vasil Božkov zvanično je registrovao svoju novu političku stranku pod nazivom Bugarsko leto koja će debitovati na parlamentarnim izborima na proleće.

- Mi smo snaga. Vreme pravde dolazi i pravda će biti za sve - najavio je početkom meseca Božkov, bivši kockarski mogul i najbogatiji Bugarin.

Poznat po tome što se decenijama klonio medijskih nastupa, Božkov je izašao iz svoje misteriozne aure prošle godine i postao glasni kritičar vlade premijera Bojka Borisova.

Njegovi poslovni interesi oštećeni su nakon što je njegova visoko profitabilna kompanija Nacionalna lutrija nacionalizovana prošlog januara. Protiv njega su pokrenute i brojne optužbe za vođenje organizovane kriminalne grupe, prinudu, pokušaj podmićivanja, uskraćivanje intelektualne svojine i utaju poreza. Od tada se skriva u Dubaiju.

Tokom 2020. otkrivao je poverljive informacije, objavljivao je satirične crtane crtane filmove koji razotkrivaju veze između vlade i oligarha, a u junu je nagovestio formiranje političkog projekta, proglašavajući da je "vreme isteklo“ za trenutni status kvo.

Pre njegove poslednje najave, neko vreme se nije čulo o njegovim aktivnostima, što je neke navelo da veruju da je projekat samo dimna zavesa. Planovi sada izgledaju ozbiljniji, a kako je Božkov još u egzilu, predsednik stranke biće 36-godišnji Boril Sokolov, prethodno direktor marketinga agencije za sportske kladionice Eurofudbal, koju je osnovao Božkov.

Na opštim izborima zakazanim za 4. april učestvovaće nekoliko novih ličnosti na političkoj sceni - tačnije dobro poznatih, ali u različitim ulogama.

Osim Bugarskog leta, tu će biti i popularni zabavljač Slavij Trifonov i bivša ombudsmanka ambivalentne reputacije Maja Manolova i njena stranka "Ustani, Bugarska" koja se udružila sa protestnom grupom Otrovni trio. Takođe će učestvovati opoziciona stranka "Da, Bugarska", koja je imala ključni značaj u nedavnom protestnom talasu u zemlji, kao i Republikanci za Bugarsku na čelu sa Cvetanom Cvetanovim, nekada bliskim premijeru Borisovu i bivšim članom njegove stranke GERB.

Iako su sve ove partije kritične prema vladi, između njih nema jasnih saveza. Izbori će biti glavni test vladajuće koalicije GERB-a i Ujedinjenih patriota, nakon mnogih kritika i protesta zbog korupcije, smanjenja medijskih sloboda i populističke politike.

Rat protiv vlasti

Rat na društvenim mrežama protiv aktuelne vlasti Božkov je pokrenuo prošlog juna kada je objavio karikaturu na kojoj je sebe predstavio kao narodnog heroja Ali Babu, sa pećinskim blagom koje vlada želi da oduzme.

Božkov, koji je izgradio bogatstvo na igrama na sreću i kockarnicama, od početka prošle godine se nalazi u Dubaiju, gde se zatekao kada je u Bugarskoj optužen za poresku prevaru, mito i organizovani kriminal. Tužioci su procenili da Božkov državi duguje skoro pola milijarde dolara neplaćenog poreza na ime njegove lutrije.

Taj skandal je još jednom naglasio bugarske probleme sa korupcijom i organizovanim kriminalom, istovremeno postavljajući pitanja o mogućoj zaštiti koju je Božkov dobio od vlade.

Като през цялото това време Али Баба платил и 500 млн. данъци на държавната хазна.

Posted by Васил Божков on Недеља, 31. мај 2020.

- Nekada je postojala država kojom je vladalo 240 odmetnika (broj poslanika u bugarskom parlamentu). Ali Baba je takođe živeo tamo. On je 2013. otkrio novu pećinu, Nacionalnu lutriju, koja je bila mala, tako da je odmetnici nisu primetili i nisu nametnuli poseban porez na nju. Političari su rekli da će pomoći Ali Babi ako im on da 20 odsto zarade - napisao je Božkov ispod karikature.

Ono na šta je Božkov aludirao je zakon usvojen 2014. godine kojim su bingo dvorane, tombole, lutrije i kartaške igre izuzete od oporezivanja.

Za one koji nisu razumeli aluziju, Božkov, poznat i pod nadimkom Lobanja, sutradan je napisao novi status, ovog puta ne skrivajući imena. Direktno je optužio Borisova i ministra finansija Vladislava Goranova da su mu tražili 20 odsto prihoda od lutrije u zamenu za zakon koji će ga osloboditi od poreza.

Ko je Božkov?

Božkov, po obrazovanju matematičar i ekonomista, kontroverzna je ličnost u Bugarskoj. Pad najbogatijeg čoveka u zemlji bio je brz, ali je pre toga bio miljenik svih vlada koje su se smenjivale od njegovog uspona devedesetih godina.

Nakon decenija pružanje podrške Božkovu, kako se čini na obostranu korist, Bugarska je početkom prošle godine donela zakon o uspostavljanju državnog monopola na igre na sreću, a firmu moćnog tajkuna je optužila da je na osnovu "rupa u zakonu" utajila porez.

Prošlog maja je specijalno tužilaštvo saopštilo da istražuje tajkuna zbog veza sa kriminalnom grupom koja je od 2012. godine učestvovala u ubistvima, prisilama i silovanjima.

Огромна работа е свършена в сферата на образованието. Милиарди инвестираме, за да подобрим условията за децата в цялата...

Posted by Boyko Borissov on Субота, 16. јануар 2021.

Protiv Božkova je podignuto 18 optužbi, uključujući i onu za nezakonito posedovanje antikviteta od istorijske vrednosti. Tajkun je na ovo odgovorio optužbom da vlada pokušava da zapleni njegovu kolekciju, za koju se veruje da je veća od one koju poseduje Nacionalni istorijski muzej Bugarske.

O bogatstvu Božkova se u Bugarskoj samo nagađa, ali se pretpostavlja da je ono veće od 1,5 milijardi dolara.

(Espreso.co.rs/Blic.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.