AKCIJA POLICIJE, NA METI NAVALJNI: Zadržan je, čeka se razvoj situacije
Aleksej Navaljni zadržan na aerodromu, Foto: Print Screen Youtube

AKCIJA POLICIJE

AKCIJA POLICIJE, NA METI NAVALJNI: Zadržan je, čeka se razvoj situacije

Navaljni koji se bavio istragom korumpcije za vreme vladavine vladimira Putina uspeo je da izazove proteste i nezadovoljstvo u ljudima prema njihovom predsedniku

Objavljeno: 19:38h

Ruski političar i glavni opozicionista Aleksej Navaljni zadržan je na Moskovskom aerodromu Šermetijevo kratko nakon povratka sa operacije u inostranstvu gde je bio zbog, kako se sumnja, pokušaja trovanja od strane FBI Ruskog špijuna.

Navaljni koji se bavio istragom korumpcije za vreme vladavine Vladimira Putina uspeo je da izazove proteste i nezadovoljstvo u ljudima prema njihovom predsedniku.

Policija je sada zadržala Navaljnija koji je sleteo iz Berlina u nedelju uveče. To se desilo u trenutku sletanja aviona kada su se stotine njegovih pristalica okupile tu. U kratkom vremenskom periodu ruske vlasti zatvorile su aerodrom a avion u kome je bio Navaljni preusmerili na drugi aerodrom, Šeremetijevo, daleko od medija.

Navaljnijev PR Kira Jamajiš je rekla da je Kremlin preplašen pristalica opozicije i fotografija na kojima se vide velike grupe ljudi koje očekuju njegov dolazak. Ona je čak i tvitovala kako do sad opozicija nije imala nikakvu potvrdu da se vlast zapravo plaši ali ovo je savršen dokaz.

Nakon sletanja nazad u Rusiju, Navaljni i njegova žena napustili su avion i iz njega ušli u aerodromski autobus sa ostalim putnicima gde su se kasnije zaputili ka terminalima. On je rekao kako je jako srećan što se vratio i dodao: "Ovo je najbolji dan u proteklih pet meseci!" Kriminalni postupci protiv njega su namešteni i pravda će ponovo biti na njegovoj strani, kako je izjavio Navaljni.

Policija je presrela Navaljnija na pasoškoj kontroli i zadržala ga. On je poljubio svoju ženu i nestao sa policijom.

Kao glavni razlog za njegovo hapšenje policija navodi njegovo nepojavljivanje na paroli. Mogao je dobiti godine iza zatvorkih rešetaka i suspenziju presude 2014. godine.

Stotine njegovih pristlica protestvovali su na aerodromu kada je u trenutku njegovog sletanja ruska ‘Omon’ policija upala na terminal i uhapsila nekolicinu.

(Espreso.co.rs/Guardian.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.