OZBILJNO UPOZORENJE ZA BAJDENA: Biće krvavo ako se napravi KOBNA GREŠKA!
Bajdena je upozorio američki diplomata, Foto: Printscreen

OPAK SAVET

OZBILJNO UPOZORENJE ZA BAJDENA: Biće krvavo ako se napravi KOBNA GREŠKA!

Neke greške se ne smeju ponoviti, smatra on

Objavljeno:

Džim Džefri napisao je članak u časopisu "Foreign Affairs" u kojem poziva novoizabranog predsednika Džoa Bajdena da ostane na smeru bliskoistočne politike Donalda Trampa, ohrabrujući ga da izbegava izgradnju "duboke države" Džordža Buša i Baraka Obame i "beskrajne ratove" i da se usredsredi na "obuzdavanje" Rusije i Irana i "borbu protiv terorizma".

- Američki predsednici Džordž V. Buš i Barak Obama sprovodili su kampanje na Bliskom istoku zasnovane na pogrešnom uverenju da bi, ukopavajući se politički i vojno u tamošnje države, Sjedinjene Države mogle da se pozabave osnovnim uzrocima islamističkog terora i trajne regionalne nestabilnosti - napisao je Džefri u svom članku.

- Iako je Trampove stvarne stavove o politici često bilo teško shvatiti, njegova administracija je krenula drugim putem, sa jasnim rezultatima.

- Ograničavajući američke ciljeve, odgovarajući na neposredne regionalne pretnje, ali inače radeći prvenstveno putem partnera na terenu, Tramp je izbegavao zamke sa kojima su se susretali njegovi prethodnici, a da je i dalje unapređivao američke interese - dodao je veteran diplomata.

Prema Džefriju, ovi "američki interesi" uključuju "izbegavanje zapleta" u regionalnim sukobima, dok i dalje treba osuđivati bliske konkurente Teheran i Moskvu, i istrajati u podršci izraelskim i turskim vojnim akcijama protiv Irana i Rusije u Siriji oslanjajući se "na države Zaliva, Jordan, Irak i Izrael da se suprotstave Teheranu".

Što se tiče Sirije, bivši izaslanik je rekao da su američki ciljevi pod Trampom bili da uključi podršku "Turskoj i naoružanim opozicionim elementima u Siriji da se Asadu uskrati odlučujuća vojna pobeda" i podržavanje "izraelskih udara na iranske ciljeve u zemlji" dok pokušava da izoluje Damask.

Ekonomski gledano - da "slomi ekonomiju zemlje sankcijama". Bajden će, rekao je, morati da odmeri "prednosti neurednog rata iscrpljivanjem" naspram drugih troškova i rizika, "uključujući troškove za civile".

(Espreso.co.rs/SrbijaDanas.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.