NAJNOVIJA VEST: Više stotina Danaca pozitivno na novi soj virusa COVID-19
Novi soj korone u danskoj, Foto: EPA/MARTIN ZIEMER

NOVI PODACI

NAJNOVIJA VEST: Više stotina Danaca pozitivno na novi soj virusa COVID-19

Preliminarni podaci pokazuju da je 11 zaraženih novim sojem putovalo pre infekcije, od toga pet njih u Britaniju, ali ŠI je naveo da nije jasno da li su zaraženi u inostranstvu ili u Danskoj

Objavljeno:

Danska je registrovala 256 slučajeva infekcija sa B117, zaraznijim sojem koronavirusa koja je prvi put identifikovan u Velikoj Britaniji, saopštile su danas zdravstvene vlasti.

Između sredine novembra i 10. januara, 256 Danaca je zaraženo novom mutacijom Covid 19navodi Državni institut za serum (ŠI) u izveštaju koji je danas objavljen, prenosi Rojters.

Preliminarni podaci pokazuju da je 11 zaraženih novim sojem putovalo pre infekcije, od toga pet njih u Britaniju, ali ŠI je naveo da nije jasno da li su zaraženi u inostranstvu ili u Danskoj.

Tih 256 slučajeva čini 1,3 odsto svih pozitivnih testova koji su genetski analizirani u tom periodu, a u prvoj nedelji januara procenat udela pozitivnih testova sa mutacijom bio je 3,6 odsto , što je stopa rasta koja je zabrinula danske vlasti i podstakla produženje zaključavanja.

Danska je u sredu produžila blokadu za tri nedelje u pokušaju da umanji širenje novog soja za koji vlasti strahuju da će biti dominantna do sredine februara, navodi agencija.

(Espreso.co.rs/Alo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.