SEVERNI TOK 2: Objavljen plan završetka izgradnje gasovoda, ZNA SE TAČAN DATUM!
Postavljanje gasovoda u vodama Danske, Foto: EPA/CLEMENS BILAN

OD OBALE RUSIJE DO NEMAČKE

SEVERNI TOK 2: Objavljen plan završetka izgradnje gasovoda, ZNA SE TAČAN DATUM!

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje

Objavljeno:

Operater projekta „Nord strim 2 AG“ planira da gradi gasovod „Severni tok 2“ u danskim vodama od 25. januara do kraja maja, sledi iz rasporeda Danske agencija za energetiku (DEA) u koju je Sputnjik imao uvid.

Postavljanje gasovoda u vodama Danske trebalo bi da izvodi usidreni brod za postavljanje cevi „Fortuna“ u pratnji brodova „Artemis“ i „Murman“. Istovremeno je od 15. januara planirana priprema za izgradnju i neophodna ispitivanja na terenu.

Nakon završetka izgradnje u vodama Danske sredinom poslednje nedelje maja, „Fortuna“ bi trebalo da započne polaganje cevi „Severnog toka 2“ u nemačkim vodama.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda, čiji će ukupni kapacitet iznositi 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obale Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. U izgradnji gasovoda učestvuju brojne.

Protiv izgradnje gasovoda „Severni tok 2“ aktivno se bori Ukrajina, koja se plaši da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa, kao i brojne evropske zemlje, uključujući Poljsku, Letoniju i Litvaniju, a takođe i Sjedinjene Američke Države, koje žele da prodaju svoj tečni prirodni gas u EU.

SAD su u decembru 2019. godine uvele gasovodu sankcije, zbog čega je švajcarski „Olsiz“ bio prinuđen da zaustavi radove na polaganju cevi.

Radovi su nastavljeni i godinu dana kasnije – u decembru 2020. brod za polaganje cevi „Fortuna“ položio je 2,6 kilometara cevi u nemačkim vodama. Nakon toga je, prema podacima „Nord strima 2 AG“, ostalo nedovršeno oko 148 kilometara cevovoda od ukupne dužine njegova dva kraka od 2.460 kilometara: ostalo je 120 kilometara u danskim vodama i oko 28 kilometara u nemačkim vodama. Danske vlasti odobrile su polaganje cevi uz pomoć „Fortune“ od 15. januara, a nemačka dozvola za ovaj brod važi do kraja maja.

(Espreso.co.rs/sputniknews.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.