SKANDALČINA SE UPRAVO DEŠAVA U AMERICI! Otkriveno da je desničarima pred upad u Kapitol neko uplatio OGROMAN NOVAC!
Ilustracija, Foto: Profimedia

ekskluzivno!

SKANDALČINA SE UPRAVO DEŠAVA U AMERICI! Otkriveno da je desničarima pred upad u Kapitol neko uplatio OGROMAN NOVAC!

Sada istraživači kripto valuta veruju da su identifikovali ko je izvršio transfer i sumnjaju da je on bio namenjen jačanju tih krajnje desničarskih razloga

Objavljeno: 13:48h

8. decembra neko je izvršio istovremeni transfer 28,15 bitkoina - u to vreme vrednog više od 500 000 dolara - u 22 različita virtuelna novčanika, od kojih je većina pripadala istaknutim desničarskim organizacijama i ličnostima.

Sada istraživači kripto valuta veruju da su identifikovali ko je izvršio transfer i sumnjaju da je on bio namenjen jačanju tih krajnje desničarskih grupacija. Američki ograni istražuju da li su donacije povezane sa napadom na američki Kapitol 6. januara.

Iako je motiv teško dokazati, transfer je usledio samo mesec dana pre nasilnih nereda u Kapitolu, koji su se dogodili nakon što je predsednik Tramp pozvao pristalice da „prošetaju avenijom Pensilvanije“ i „vrate našu zemlju“.

Desničarske figure i veb stranice, uključujući VDARE, Daili Stormer i Nick Fuentes, primile su izdašne donacije sa računa bitkoina povezanog sa francuskom berzom kripto valuta, pokazalo je istraživanje softverske kompanije Chainalisis koja održava skladište informacija o javnim berzama kripto valuta i čiji alati pomažu u vladi, sprovođenju zakona i istragama privatnog sektora. Chainalisis je istraživao donacije nakon što je Jahu Njuz podelio podatke o transakciji.

Prema jednom izvoru upoznatom sa tim slučajem, sumnjiva transakcija od 8. decembra, zajedno sa nizom drugih obaveštajnih podataka, podstakla je policiju i obaveštajne agencije poslednjih dana da aktivno istraže izvore finansiranja za pojedince koji su učestvovali u pobuni na Kapitol, kao i njihove mreže. Vlada se nada da će sprečiti buduće napade, ali i da će otkriti potencijalno strano učešće u desničarskim aktivnostima ili podršku njima, rekao je izvor.

Tokom konferencije za novinare u utorak o istrazi o neredima na Kapitolu, vršilac dužnosti američkog advokata, Majkl Šervin, rekao je da su „obim i razmere ove istrage u ovim slučajevima zaista bez presedana“. U ovom trenutku, dodao je Šervin, tužioci tretiraju stvar kao „značajnu istragu protiv terorizma ili kontraobaveštajne službe“ koja uključuje dublje zagledanje u „novac, putne evidencije, raspolaganje, kretanje, evidenciju o komunikaciji“.

Jedan od načina na koji su ekstremističke grupe zarađivale novac poslednjih godina je onlajn putem kripto valuta i kraudfandinga. Bitkoin, koji je anonimno objavljen na mreži 2009. godine kao softver otvorenog koda, postoji samo virtuelno. Ne koristi centralnu banku ili administratora za isplatu sredstava, niti ih bilo koja vlada kontroliše ili distribuira. Iako je vrednost bitkoina poslednjih godina fluktuirala i nastavlja da to čini, popularnost je stekla oko 2017. godine, iste godine je istaknuti alt-right lik Ričars Spenser tvitovao: „Bitkoin je valuta alt right“.

Istraga iz Vashington Post-a iz 2017. istraživala je kako su se grupe krajnje desnice okrenule još agresivnije prema bitkoinu nakon smrtonosnog skupa „Ujedinite pravo“ u avgustu 2017. godine u Šarlotsvilu, SAD. Priča se citira u istraživanju neprofitnog južnog centra za siromaštvo koji je identifikovao veliku donaciju bitkoina Andrevu Anglinu, uredniku Dejli Stormera, istaknutog neonacističkog veb sajta koji prihvata donacije bitkoina. Tada je donacija vredela oko 60.000 američkih dolara.

„Novootkrivena ekspertiza za razmenu poruka i regrutovanje na mreži, zajedno sa činjenicom da su moderne ekstremističke grupe uglavnom mlade i digitalno pametne, znači da su ove organizacije i pojedinci iz temelja promenili način na koji ekstremisti prikupljaju novac“, napisao je Alek Nevhaus, analitičar podataka iz Instituta za međunarodne studije Middleburi iz Montereja, u izveštaju iz 2019. godine koji je istraživao veze između belih supremacista i digitalne valute.

Neke istaknute desničarske grupe ili sajtovi na istaknutom mestu prikazuju svoje bitkoin novčanike, napominje se u izveštaju. „Nedostatak propisa o Bitkoin-u pokrenuo je njegovo usvajanje od strane belih supremacista“, rečeno je.

Dok su kriptovalutu ekstremističke grupe i kriminalci koristili za prikupljanje sredstava dok štite svoj identitet, bitkoin je pseudonim, a ne anonim. Adrese Bitkoin novčanika su trajne, a digitalna knjiga transakcija, nazvana blokčejn, je javna i ne može se promeniti. To znači da ako ljudi identifikuju adrese svojih bitkoin novčanika, kao što to čine mnoge desničarske grupe za prikupljanje sredstava, transakcije mogu da se prate, što je ono što je Chainalisis-u omogućilo da otkrije informacije o izvoru velikih decembarskih donacija.

Izvor finansiranja, prema istraživanju koje je sprovela Chainanalisis, čini se da je računarski programer sa sedištem u Francuskoj koji je otvorio nalog 2013. godine i koji je održavao lični blog koji nije ažuriran između 2014. i 9. decembra 2020. godine. dan nakon „donacija“.

Istraživači Chainalisis-a otkrili su objavu na blogu korisnika bitkoina koja glasi kao prividno samoubistvo, zaveštavajući svoj novac „određenim uzrocima i ljudima“ u svetlu onoga što on opisuje kao „propadanje zapadne civilizacije“, mada istraživači nisu uspeli da potvrde da je korisnik u stvari mrtav. Chainalisis je odbio da objavi ime korisnika, pozivajući se na zabrinutost zbog privatnosti zbog nemogućnosti da se konačno potvrdi njegova smrt i zbog zabrinutosti zbog tekućih istraga zakona.

Odgovor na imejl, očigledno francuskog donatora, nije stigao odmah.

Istražitelji Chainalisis-a oslanjali su se na otvoreno dostupne informacije ili javne bitkoin transakcije kako bi istražili i mapirali veliku transakciju. Originalni donator je registrovan na NameID, internet usluzi koja omogućava korisnicima bitkoina da svoj mrežni pseudonim ili adresu e-pošte povežu sa svojim bitkoin profilom - informacije koje je originalni donator sadržao. Istražitelji su pratili tu adresu e-pošte na blogu i na nekoliko postova foruma za kriptovalute koji su se vraćali u 2013. godinu.

Prema njihovom istraživanju, Fuentes, popularni desničarski komentator koji je prošle zime suspendovan sa Jutjuba zbog kršenja njegove politike govora mržnje, 8. decembra je dobio najveći deo sredstava - oko 250.000 dolara u bitkoinu. Dejli Stormer i antiimigraciona veb lokacija VDARE bili su među ostalim primaocima.

Jahu Njuz kontaktirao je primaoce imenovane u ovom članku kako bi potvrdio da li su dobili sredstva, koje informacije imaju o donatoru i šta planiraju da rade sa tim sredstvima. Nijedan nije odgovorio na poziv za komentar, iako je Fuentes napisao nepristojan tvit, imenujući nekoliko novinara, uključujući i ovog izveštača, nedugo nakon slanja upita.

Iako veb lokacija Dejli Stormer otvoreno traži donacije kripto valute, ona takođe uključuje izjavu o odricanju odgovornosti koja kaže da se „protivi nasilju“ i da će „svako ko sugeriše ili promoviše nasilje u odeljku za komentare biti odmah zabranjen“.

Iako nema dokaza da je Fuentes direktno učestvovao u neredima na Kapitolu, nešto što je on do sada negirao, finansijski resursi istaknutih desničarskih aktera rastu od interesa za sprovođenje zakona.

„Bio bih zapanjen da i protivnici nacionalnih država i terorističke organizacije ne smišljaju kako da usmere novac tim momcima“, rekao je jedan bivši zvaničnik FBI-ja koji je pregledao podatke za Jahu Njuz. „Mnogi od njih koriste veb lokacije za prikupljanje sredstava (često u bitkoinima) koje su gotovo nenadgledane i nenadgledljive. Da to ne rade, bili bi nesposobni. “

Pored toga, slično razgovorima koji su se odvijali na društvenim mrežama u nedeljama koje su prethodile neredima na Kapitolu, transakcije digitalne valute se dešavaju na vidiku. Iako kripto valuta ima reputaciju anonimne i senke, to je zapravo uobičajena zabluda, objasnila je Medi Kenedi, direktorka komunikacija Chainalisis-a. „Pomoću pravih alata možete pratiti novac“, rekla je. „Kripto valuta je dizajnirana da bude transparentna.“

Iako postoje metode koje korisnici kripto valute mogu primeniti kako bi prikrili svoj identitet - uključujući upotrebu „kovanica za privatnost“, poput Monera, kojima je teško ući u trag, ili korišćenje „miksera“ koji omogućava različitim korisnicima da kombinuju svoje bitkoine i mešaju ih zajedno da bi se prikrilo njihovo poreklo - nema naznaka da je francuski programer koristio te alate, rekla je Kenedi.

Iako donacije nisu puška za pušenje niti ukazuju na zločin, i ostaje nejasno u kojoj je meri unapred koordinisana pobuna u Kapitolu, prema Kenediju ta aktivnost ipak otkriva. „Ove ekstremističke grupe su verovatno bolje organizovane i dobro finansirane od onoga što se ranije verovalo“, rekla je ona. Chainalisis održava bazu podataka „domaćih ekstremista“ koji imaju račune za kriptovalute, i dok je kompanija godinama pratila donacije desničarskim grupama, depozit u decembru bio je „najveći mesec koji smo ikada primetili“ usmeren ka tim uzrocima, istraživači su pisali.

„Ovo je dokaz koji pokazuje da prikupljaju novac“, rekla je Kenedi. Pored toga, činjenica da je donator bio izvan Sjedinjenih Država sugeriše da „ovo ima međunarodni opseg“, nastavila je ona, činjenicu na koju „policija treba da obrati pažnju“.

(Espreso.co.rs/yahoo.com)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.