I DALJE NAPETO IZMEĐU KINE I AMERIKE: Stigle NOVE sankcije Trampove administracije prema kineskim firmama!
Američka zastava, Foto: Printscreen/Youtube

još nije gotovo

I DALJE NAPETO IZMEĐU KINE I AMERIKE: Stigle NOVE sankcije Trampove administracije prema kineskim firmama!

Ovaj potez Vašingtona dolazi samo nekoliko dana uoči odlaska predsednika Donalda Trampa sa funkcije...

Objavljeno:

Kina se ponovo našla na meti američke administracije, koja je u četvrtak proširila sankcije prema zvaničnicima Pekinga i zabranila ulaganja u još devet kineskih kompanija zbog navodnih nezakonitih aktivnosti azijskog ekonomskog diva u Južnokineskom moru.

Ovaj potez Vašingtona dolazi samo nekoliko dana uoči odlaska predsednika Donalda Trampa sa funkcije i zvaničnog preuzimanja dužnosi novoizabranog predsednika SAD DŽoa Bajdena, izveštava Rojters.

Novim sankcijama su obuhvaćeni rukovodioci kineskih državnih preduzeća, funkcioneri Kineske komunističke partije i vojske, ali i naftni gigant CNOOC, zbog navodnog korišćenja pritisaka prema rivalskim zemljama s kojima je Peking u sporu po pitanju Južnokineskog mora.

Visoki američki zvaničnici su rekli juče novinarima da se nova ograničenja za CNOOC neće primenjivati na proizvodnju sirove nafte, rafinisanih goriva i tečnog prirodnog gasa, kao ni na postojeća zajednička preduzeća koja ne posluju u Južnokineskom moru.

Na "crnu listu" Pentagona dodato je devet kineskih kompanija koje su navodno povezane sa kineskom vojskom, a među njima i proizvođač aviona Komak i proizvođač pametnih telefona Sjaomi.

Odlukom Trampove administracije se zabranjuju dalja ulaganja u te firme i američki investitori primoravaju na dezinvestiranje u kompanijama sa "crne liste" do 11. novembra 2021.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan je izjavio danas u Pekingu da se Kina oštro protivi novim sankcijama.

"Ova akcija je u suprotnosti sa trendom vremena u kojem živimo i protivna njihovoj proklamovanoj tržišnoj konkurentnosti i međunarodnim ekonomskim trgovinskim pravilima", rekao je on.

Prelazna Bajdenova vlada nije odmah odgovorila na zahtev za komentarom.

Akcije Sjaomija su na današnjem zatvaranju trgovanja u Hong Kongu bile u padu za 10 posto, dok su akcije CNOOC-a izgubile 1,1 procenat vrednosti.

Pored Sjaomija i CNOOC-a, Pentagon je na tzv. Entitetsku listu uvrstio i kinesku avio-kompaniju Skajrizon zbog njenih mogućnosti da proizvodi vojnu opremu, uključujući avio-motore, ograničavajući joj pristup američkom izvozu.

Rojters dodaje da je Trampova administracija odustala poslednjih dana od nekoliko novih mera protiv Pekinga, pošto je Ministarstvo finansija ublažilo čvrstu politiku na zahtev drugih vladinih agencija.

Tako su u sredu ukinuti planovi za stavljanje kineskih tehnoloških giganata Alibabe, Tencenta i Baidua na "crnu listu", pošto se tome usprotivio ministar finansija Stiven Mnučin, čiji se odnos prema Kini smatra umerenijim, naveli su neimenovani izvori za britansku agenciju.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.