DA LI ĆE VLADA DATI KOLEKTVINU OSTAVKU!? Evo šta se dešava u Holandiji!
Holandska vlada daje ostavku, Foto: Wikipedia/Massimo Catarinella

PARLAMENTARNA ISTRAGA

DA LI ĆE VLADA DATI KOLEKTVINU OSTAVKU!? Evo šta se dešava u Holandiji!

Otprilike 10.000 porodica dobilo je naknadu u iznosu od najmanje 30.000 evra

Objavljeno:

Holandska vlada premijera Marka Rutea razmatra da podnese kolektivnu ostavku zbog izveštaja koji je optužuje za loše upravljanje subvencijama za brigu o deci koje je hiljade porodica odvela u finansijsku propast, insistirajući na tome da će u potpunosti upravljati situacijom vezanom za kovid-19, čak i ako bude radila u statusu tehničke vlade.

Parlamentarna istraga zaključila je prošlog meseca da je učinjena neviđena nepravda nedužnim porodicama, koje su bile prisiljene da vrate desetine hiljada evra dodeljenih subvencija, što je dovelo do nezaposlenosti, bankrota ili razvoda, preneo je "Gardijan".

Rute, koji se nalazi na funkciji od 2010. godine, rekao je krajem prošlog meseca da je afera, koja se proteže gotovo tokom čitave protekle decenije, bila sramotna.

Otprilike 10.000 porodica dobilo je naknadu u iznosu od najmanje 30.000 evra.

Porodice su ove nedelje podigle optužnice protiv pet političara, uključujući protiv ministra finansija Vopkea Hoekstre i ministra ekonomije Erika Viebesa, zbog njihove uloge u lošem upravljanju.

Ankete javnog mnjenja pokazuju da Ruteova vlada ima poverenje dve trećine javnosti, ali politički analitičari navode da je porastao pritisak na vladu da podnese ostavku nakon što je Lodevijk Aščer podneo ostavku na mesto šefa opozicione Laburističke stranke i rekao da neće učestvovati na parlamentarnim izborima koji treba da budu održani 17. marta, jer smatra da je delimično kriv za skandal.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.