PUTIN MEĐU PRVIMA ČESTITAO POBEDU ŽAPAROVU: Osvojio 80% glasova nakon što su ga pristalice OSLOBODILE IZ ZATVORA!
Sadir Žaparov, Foto: printscreen

kirgistan

PUTIN MEĐU PRVIMA ČESTITAO POBEDU ŽAPAROVU: Osvojio 80% glasova nakon što su ga pristalice OSLOBODILE IZ ZATVORA!

"Ako Kirgistan hoće da bude na visini stremljenja svog naroda ka funkcionalnoj demokratiji neophodno je da uslovi budu ravnopravni za sve. To nije bio slučaj ovde", naveo je OEBS u saopštenju

Objavljeno:

Predsednički izbori u Kirgistanu na kojima je sa ogromnom prednošću pobedio populistički kandidat Sadir Žaparov nisu imali "ravnopravne uslove" za učesnike, saopštili su danas posmatrači Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

"Ako Kirgistan hoće da bude na visini stremljenja svog naroda ka funkcionalnoj demokratiji neophodno je da uslovi budu ravnopravni za sve. To nije bio slučaj ovde", naveo je OEBS u saopštenju, dodajući istovremeno da su izbori bili "dobro organizovani".

Sadir Žaparov je izdržavao zatvorsku kaznu zbog uzimanja talaca kada su ga njegove pristalice oslobodile u oktobru za vreme nove krize u toj centralnoazijskoj zemlji sa burnom istorijom.

Iskoristio je krizu da dođe na vlast i postao prelazni šef države do predsedničkih izbora održanih juče, na kojima je pobijedio sa gotovo 80 odsto glasova.

Njegov najbliži protivnik, nacionalista Adkan Madumarov, osvojio je manje od sedam odsto glasova, prema podacima kirgijske izborne komisije.

On je rekao da ne priznaje rezultate.

Istovremeno sa predsjedničkim izborima u zemlji se glasalo o odobrenju ustavnog amandmana kojim se osnažuju predsednička ovlašćenja, opcija za koju se zalagao Žaparov.

Njegovi kritičari strahuju da mu je cilj da koncentriše vlast u stilu vođa u drugim zemljama regiona kao što su Kazahstan i Tadžikistan.

Tokom kampanje Žaparov je okupljao mase ljudi na stadionima, ali odbijao da učestvuje u televizijskim debatama.

Ankete su ukazivale na njegovu ubjedljivu pobedu. Ruski predsednik Vladimir Putin je bio među prvim vodjama koji je čestitao Žaparovu na pobedi, navodeći da buduća saradnja između dve zemlje ispunjava osnovne interese dva prijateljska naroda.

Stotine hiljada kirgiskih migranata živi i radi u Rusiji, i to je neophodan izvor prihoda za tu siromašnu zemlju koja nema prirodne resurse.

Rusija takođe ima vojnu bazu u Kirgistanu, bivšoj sovjetskoj republici.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.