TRAMP ŠOKIRAO AMERIKU! Nikada niko u istoriji ovo nije uradio! AU, LJUDI! ZEMLJOTRES!
SAD, Foto: (AP Photo/Evan Vucci)

sad vesti

TRAMP ŠOKIRAO AMERIKU! Nikada niko u istoriji ovo nije uradio! AU, LJUDI! ZEMLJOTRES!

On planira da da sebi imunitet koji bi ga štitio po isteku mandata

Objavljeno:

Američki predsednik Donald Tramp predložio je pomoćnicima da u poslednjim danima svoje vladavine dodeli trajni imunitet, čime neće moći da odgovara za dela koja je počinio tokom svog mandata.

Ukoliko do ovakvog poteza dođe, biće to prvi put u istoriji da se na ovakav način, neproveren i vanredni, vidi moć koju predsednik ima.

Nekoliko puta nakon izbora, Tramp je ponovi da razmišlja o ovakvom potezu, a sa pomoćnicima se konsultovao oko toga da li bi tako nešto trebalo da učini kao i kakve posledice može da ima, kako pred zakonom tako i politički.

Ostaje i dalje nejasno da li bi na njegovu odluku mogla da utiče linjenica da je ohrabrivao svoje pristalice da krenu na Kapitol, kada su neki od njih i uleteli unutra.

Donald Tramp je dugo isticao da ima moć da donese ovakvu odluku, a obraćanje njegovim pomoćnicima i savetnicima, po određenim kritičarima, predstavljaju znak da želi da istraje u svojoj nameri. To dodatno potkrepljuje i činjenica da je u poslednje vreme sve više sumnjičav kako će njegovi neprijatelji iskoristiti sve moguće "šupljine" u zakonu ne bi li ga krivično gonili nakon što napusti Belu kuću.

NI jedan predsednik ranije nije doneo ovakvu odluku, tako da legitimitet ovakvog poteza ranije nije testiran u pravosudnom sistemu. Stručnjaci su složni u tome da bi ovakav potez bio opasan presedan.

Ovakvim potezom, Tramp bi bio zaštićen pred federalnim sudom, ali bi i dalje mogao da odgovara za državne zločine.

Kako je rečeno, pored sebe, Tramp namerava da zaštiti i svoje troje najstarije dece - Donalda Trampa Juniora, Erika Trampa kao i Ivanku Tramp, zatim njenog supruga, svog savetnika Džareda Kušnera kao i jop nekoliko bliskih saradnika međum kojima je i Rudolf Đulijani.

(Espreso.co.rs/Mondo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.