BOŽIĆ U PRAVOSLAVNIM ZEMLJAMA NIKADA NIJE BIO OVAKAV: Ne moramo ni da govorimo zašto
Opada, Foto: Tanjug / Jaroslav Pap

promene se događaju

BOŽIĆ U PRAVOSLAVNIM ZEMLJAMA NIKADA NIJE BIO OVAKAV: Ne moramo ni da govorimo zašto

Ruski patrijarh Kiril služio je liturgiju u Hramu Hrista spasitelja u Moskvi, a u hram se zbog pandemije korone, moglo ući samo s pozivnicom

Objavljeno:

Najradosniji hrišćanski praznik, Božić, po julijanskom kalendaru pravoslavne crkve u svetu obeležile su uz manje vernika nego inače, zbog pandemije koronavirusa.

Pravoslavni vernici Božić su danas, osim u Srbiji, proslavljali i u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Gruziji, Egiptu, Etiopiji.

Kako prenosi RTS, za razliku od dugogodišnje tradicije, pravoslavni Božić je u Vitlejemu - gde je prema predanju rođen Isus Hrist - obeležen liturgijom iza zatvorenih vrata, u Crkvi rođenja Hristovog.

Ruski patrijarh Kiril služio je liturgiju u Hramu Hrista spasitelja u Moskvi, a u hram se zbog pandemije korone, moglo ući samo s pozivnicom.

Poglavar Ruske pravoslavne crkve kritikovao je vaseljenskog patrijarha Vartolomeja, koji je priznao otcepljenje Ukrajinske pravoslavne crkve, i za to, kako je naveo, dobio Božju kaznu da izgubi Aja Sofiju.

Predsednik Rusije Vladimir Putin Božić je proslavio u novgorodskoj oblasti u Crkvi Svetog Nikole, najstarijoj u zemlji.

"Ljubav Boga prema čoveku nije u tome da mu da sve što on želi, već u nadi i molitvi za one koji su mu najdraži. Ta nada je svetlo koje nas obasja u najtežim trenucima. Srećan Božić!", rekao je Putin.

Praznik Hristovog rođenja obeležilo je i gotovo četiri miliona vernika Pravoslavne crkve u Gruziji.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.