NOVI STRAHOVIT UDARAC ZA TRAMPA? CNN proglasio pobedu demokratskog kandidata za Senat u Džordžiji
Donald Tramp, Foto: printscreen

KLJUČNI IZBORI

NOVI STRAHOVIT UDARAC ZA TRAMPA? CNN proglasio pobedu demokratskog kandidata za Senat u Džordžiji

Izabrani predsednik Džo Bajden i aktuelni Donald Tramp prisustvovali su završnim mitinzima kandidata svojih partija za senatore iz Džordžije

Objavljeno:

Trka na izborima za Senat, koji su u utorak odrzani u američkoj državi Džordžija, bila je previše neizvesna da bi se odmah znao ishod, pošto su republikanci Keli Lefler i Dejvid Perdju bili "rame uz rame" sa demokratama Rafaelom Vornokom i Džonom Osofom.

Međutim, jutros se ipak oglasio CNN i proglasio pobedu Rafaela Vornoka, dok je druga trka još uvek neizvesna.

U izbornoj trci za dva mesta u Senatu, koja će odlučiti o tome ko će kontrolisati to telo, učestvovalo je po dvoje demokrata i republikanaca: demokrata Vornok pokušava da uzme mesto republikanki Lefler, dok demokrata Osof pokušava da smeni republikanca Dejvida Perđua, prenosi Glas Amerike.

Demokrata Rafael Vornok proglasio je pobedu na izborima za američki Senat, dok je njegova republikanska rivalka, senatroka Keli Lefler, rekla da će iz trke na kraju izaći kao pobednica, navodi Rojters.

Na osnovu 98 odsto prebrojanih glasova, Vornok, koji bi mogao da bude prvi Afroamerikanac iz Džoržije u Senatu ako bude izabran, vodi u odnosu na Lefler sa 50,4 odsto osvojenih glasova, dok Lefler ima 49,6 odsto, pokazuju rezultati Edison Risrča.

"Idem u Senat da radim za celu Džordžiju, bez obzira za koga ste glasali na ovim izborima", rekao je Vornork u video snimku, koji je objavljen onlajn.

Nekoliko trenutaka pre njega obratila se Lefler, koja je svojim pristalicama poručila da će pobediti na izborima.

"Imamo put do pobede i ostajemo na njemu", rekla je Lefler.

Ishod glasanja je značajan pošto odlucuje ko ce kontrolisati Senat tokom prve dve godine mandata izabranog predsednika Džozefa Bajdena, posle 20. januara, kada bude preuzeo dužnost.

Bajdenove demokrate moraju da osvoje oba mesta u Senatu da bi preuzele potpunu kontrolu nad tim telom, prenosi BBC.

Izabrani predsednik Džo Bajden i aktuelni Donald Tramp prisustvovali su završnim mitinzima kandidata svojih partija za senatore iz Džordžije.

Ako demokrate osvoje oba mesta u drugom krugu izbora u Džordžiji, mogu da povrate kontrolu nad Senatom u kojem su vecina trenutno republikanci.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.