SUD U LONDONU DAO SVOJU ZADNJU REČ: Asanž NEĆE biti izručen Americi!
Asanž, Foto: Printscreen/YouTube

očekuje se žalba

SUD U LONDONU DAO SVOJU ZADNJU REČ: Asanž NEĆE biti izručen Americi!

Presudu je saopštila sudija Vanesa Baraitser u sudu u Londonu

Objavljeno: 16:06h

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž neće biti izručen Sjedinjenim Američkim Državama, koje ga terete za špijunažu zbog objavljivanja tajnih američkih vojnih dokumenata.

Presudu je saopštila sudija Vanesa Baraitser u sudu u Londonu.

Sudija je rekla da je Asanž suicidan, i da smatra da američke vlasti ne bi uradile dovoljno da ga spreče u nameri da sebi oduzme život.

Očekuje se da će biti uložena žalba na presudu.

Podsetimo, slučaj protiv Asanža zasniva se na tome što je Vikiliks objavio stotine hiljada procurelih američkih dokumenata o ratovima u Avganistanu i Iraku, kao i diplomatsku poverljivu komunikaciju, 2010. i 2011. godine.

Tužilaštvo u SAD je optužilo Asanža po 17 tačaka optužnice i jednoj tački da je zloupotrebio upotrebu kompjutera oko publikacije Vikiliksa, u kojem je objavio vojne i diplomatske dokumente pre jedne decenije. Ove optužbe nose potencijalnu zatvorsku kaznu od 175 godina zatvora.

Advokati optuženog Australijanca su branili Asanža argumentima da se on ponašao kao novinar i pozvali su se na Prvi amandman u kojem se posebno naglašava sloboda govora za objavu dokumenata koje su razotkrile nedozvoljene radnje američke vojske u Iraku i Avganistanu.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.