Problemi u AMERICI: Kongres planira dodatnu novčanu pomoć za građane
Demokrate u Kongresu SAD, Foto: Profimedia, Ilustracija

NAKNADE

Problemi u AMERICI: Kongres planira dodatnu novčanu pomoć za građane

Za finansiranje rada vladinih agencija predviđena su sredstva od 1,4 biliona dolara.

Objavljeno:

Demokrate u Kongresu SAD će pokušati da proguraju danas povećanje pomoći građanima na 2.000 dolara, pošto je predsednik Donald Tramp odustao od sukoba sa poslanicima vezanog za budžeti zakon i korona paket olakšica, koji je mogao da blokira rad savezne administracije, javlja Rojters.

Tramp je kasno sinoć neočekivano potpisao korona paket pomoći i zakon o javnoj potrošnji, ukupne vrednosti 2,3 biliona dolara, što znači da će milioni Amerikanaca nastaviti da primaju naknade za nezaposlene i da rad vladinih agencija neće biti ugrožen jer su sredstva obezbeđena .

Republikanski predsednik je prošle nedelje zatražio od Kongresa promenu tih zakonskih akata u smislu da se poveća iznos čeka s jednokratnom pomoći Amerikancima sa 600 na 2.000 dolara a da se istovremeno smanje neki drugi rashodi.

Nije poznato zašto je Tramp, koji napušta funkciju 20. januara nakon pobede demokratskog protivkandidata DŽoa Bajdena na predsedničkim izborima u novembru, odustao od pretnje da će blokirati zakon koji je Kongres odobrio prošle nedelje.

Demokratski poslanici, koji imaju većinu u Predstavničkom domu i već dugo traže iznos pomoći za građane od 2.000. dolara, nadaju se da će ovaj redak slučaj da se u stavovima slažu sa Tampom, iskoristiti da proguraju ovaj predlog ili bar da se zvanično registruje da su republikanci bili protiv toga na današnjem glasanju.

Očekuje se da će glasanje početi kasno popodne i trajati do večernjih sati po istočnoameričkom vremenu. Poslanici će takođe pokušati da ponište Trampov nedavni veto na zakon o sredstvima u iznosu od 740 milijardi dolara za Ministarstvo odbrane. Ako se u tome uspe, to bi bilo prvo poništavanje veta tokom Trampovog predsednikovanja, navodi britanska agencija.

Mnoge Trampove kolege republikanci, koji kontrolišu Senat, protive se povećanju pomoći građanima, a predsednik možda neće uspeti da ih ubedi da popuste.

Brojni ekonomisti se slažu da bi pomoć uzdrmanoj ekonomiji predviđena zakonom trebalo da bude veća, ali kažu da je trenutno hitno potrebna bilo kakva neposredna podrška Amerikancima pogođenim blokadama zbog koronavirusa.

Naknade za nezaposlene prima oko 14 miliona ljudi u okviru kovid programa čije je važenje isteklo u subotu, a isplate će sada ponovo krenuti pošto je Tramp stavio potpis.

Paketom olakšica se produžava i moratorijum na deložacije koji trebalo da istekne 31. decembra, obnavlja se podrška malim preduzećima za očuvanje radnih mesta, obezbeđuju sredstva pomoći za ponovno otvaranje škola, za transportnu industriju i distribuciju vakcina.

Za finansiranje rada vladinih agencija predviđena su sredstva od 1,4 biliona dolara.

(Espreso.co.rs/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.