NOVE OŠTRIJE KAZNE ZA MALOLETNIKE U KINI: Deca između 12 i 14 godina biće krivično odgovorna za teška dela!
Ilustracija, Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

izmena zakona

NOVE OŠTRIJE KAZNE ZA MALOLETNIKE U KINI: Deca između 12 i 14 godina biće krivično odgovorna za teška dela!

Prema izmenjenom zakonu, deca uzrasta od 12 do 14 godina biće krivično odgovorna za "namerno ubistvo ili namernu povredu koja dovodi do smrti ili uzrokuje druge ozbiljne hendikepe"

Objavljeno:

Kina je snizila starosnu granicu krivične odgovornosti za teška krivična dela sa 14 na 12 godina, s obzirom da se bori protiv maloletničkog kriminala.

Prema izmenjenom zakonu, deca uzrasta od 12 do 14 godina biće krivično odgovorna za "namerno ubistvo ili namernu povredu koja dovodi do smrti ili uzrokuje druge ozbiljne hendikepe".

Amandman, koji je juče usvojio Stalni komitet svekineskog narodnog kongresa, najviše zakonodavno telo u zemlji, stupiće na snagu 1. marta.

Mlađi od 14 godina koji počine krivična dela koja nisu pomenuta u izmenjenom zakonu, biće izuzeti od krivične kazne, ali će biti poslati u popravne domove.

Trenutno je starosna granica krivične odgovornosti u Kini 16 godina, a oni između 14 i 16 godina krivično su odgovorni za teška krivična dela poput silovanja, pljačke i namernih ubistava.

Izmena zakona je usledila zbog porasta krivičnih dela koja su izvršili maloletnici od 2018. do 2019. godine, navodi se u beloj knjizi Vrhovnog narodnog tužioca.

Ranije su maloletnici koji su počinili teška krivična dela dobijali blage kazne, što je izazvalo negodovanje javnosti.

U jednom slučaju, 13-godišnji dečak iz severnog grada Dalijan dobio je samo tri godine popravnog doma nakon što je proglašen krivim za ubistvo 10-godišnje devojčice u oktobru 2019, što je dovelo do pokretanja inicijative na zakonske amandmane i donošenja oštrijih kazni za maloletnike koji počine takva krivična dela.

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.