VOJSKA SE NAORUŽAVA, JERMENI MOLE RUSIJU ZA POMOĆ: Ovo je njihov odgovor!
Ruska baza, Foto: mod.gov.rs

opet se zakuvava

VOJSKA SE NAORUŽAVA, JERMENI MOLE RUSIJU ZA POMOĆ: Ovo je njihov odgovor!

Opozicija u Jerevanu moli Moskvu za pomoć kako bi sačuvala zemlju, ali za Mosvu je to preveliki trošak sada

Objavljeno:

Jermenska opozicija moli Rusiju da otvori još jednu bazu kako bi pomogla da se sačuva teritorijalna celovitost zemlje.

Edmon Marukjan, lider partije Prosvećena Jermenija, objašnjava da njegova zemlja nema dovoljno novca da se zaštiti od Azerbejdžana, koji čak i glavni grad Jermenije Jerevan naziva "azerbejdžanskom istorijskom teritorijom".

Marukjan tvrdi da je počeo konsultacije sa partnerima iz Rusije, članovima jermensko-ruske parlamentarne komisije. Jermenska opozicija namerava da preko svojih poslanika inicira u parlamentu da se otpočnu pregovori sa Rusijom oko otvaranja nove vojne baze u Sjunikskoj oblasti, koja graniči sa Azerbejdžanom.

- Ta baza bi bila garant dugoročnog mira i bezbednosti u regionu. Dokument o novoj bazi Rusije bio bi dokaz o vekovnom prijateljstvu Rusa i Jermena - kaže on.

Ističe da postojeća ruska baza 102 u Gjumriju decenijama garantuje nepovredivost granica Jermenije i Turske. Ona ima dva garnizona u Gjumriju, 16 kilometara od Jerevana i u samom Jerevanu. U bazi radi oko 4.000 vojnika pod ugovorom. Letilice su na aerodromu "Erebuni", kod Jerevana. Tamo su stacionirani avioni "mig 29", helikopteri Mi-24P i Mi-8MT. U bazi se nalazi i bataljon PVO sistema S-300.

Ako se jermenski parlament i obrati Rusiji da otvori novu bazu, pitanje je hoće li to u Moskvi prihvatiti. To bi bio novi trošak, a kakav bi bio efekat, teško je predvideti, jer je uticaj zapadnog lobija u Jerevanu prilično jak.

Kad je 2018. premijer Nikola Pašinijan, uz pomoć Zapada, dolazio na vlast, njegove pristalice su na ulicama nosile plakate: "Dosta je bilo ruske okupacije" i "Rusi, odlazite kući". No, nedavni sukob u Karabahu je pokazao da su Jermeni imali "navijače" na Zapadu, ali im niko nije ponudio konkretnu pomoć dok su ratovali protiv Azerbejdžana, koji je na svojoj strani imao Tursku.

Da nije bilo predsednika Rusije Vladimira Putina, koji je poslao oko 2.000 mirotvoraca u Karabah, pitanje je šta bi ostalo pod kontrolom Jermena u toj nepriznatoj republici.

Iako predsednik Azerbejdžana Iljham Alijev tvrdi da je problem Karabaha rešen, on će nastaviti da naoružava svoju armiju.

- Azerbejdžan se priprema za nove vojne avanture, a njih može da spreči otvaranje nove ruske baze u Sjuniku. Osim toga, ruski mirotvorci mogu lakše i brže da dobijaju to što im treba iz Sjunika, nego iz baze u Gjumriju - zaključuje Marukjan.

(Espreso.co.rs/večernje novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.