EU: POSLEDNJI napori da se postigne post-Bregzit sporazum
Finito?, Foto: EPA

finiš

EU: POSLEDNJI napori da se postigne post-Bregzit sporazum

Evropska unija čini finalne napore da postigne post-Bregzit trgovinski sporazum sa Velikom Britanijom

Objavljeno:

I dalje postoje velika razmimoilaženja o pitanju pravila međunarodnog ribarenje, saopštio je danas glavni pregovarač EU Mišel Brnije.

Dve strane već mesecima pokušavaju da dođu do obostrano prihvatljivog sporazuma kojim bi bili definisani novi odnosi i "pokrivena" pitanja od trgovine, preko saobraćaja do energetike.

Velika Britanija će 31. decembra i formalno ostvariti svoj izlazak iz EU, jer tada isteču i sporazumi o slobodnoj trgovini koje je potpisala.

Mnogo puta odlagani rokovi za postizanje sporazuma sada se dodatno komplikuju zbog pojave novog soja korona virusa u Engleskoj i odluke EU i drugih zemalja da suspenduju saobraćaj i protok ljudi i roba sa Velikom Britanijom.

"Ovo je zaista krucijalan trenutak, ulažemo napore da se dođe do konačnog sporazuma", izjavio je Barnije uoči sastanka na kojem će informisati predstavnike 27 zemalja članica EU o toku pregovora.

Na sastanku iza zatvorenih vrata, Barnije je ocenio da je predlog Britanije da se od 2021. godine deli ulov ribe ostvaren u britanskim teritorijalnim vodama "neprihvatljiv", preneo je Rojters pozivajući se na neimenovani diplomatski izvor iz EU.

Britanski premijer Boris Džonson, koji je predvodio kampanju za Bregzit 2016. godine, isticao je u više prilika da namerava da povrati suverenitet i da želi da uspostavi pun nadzor nad britanskim teritorijalnim vodama i da kontroliše ribarenje u njima.

(Espreso/Tanjug)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.