NA TAJLANDU BUKNULA KORONA: Sve je POČELO za VIKEND od PRODAVCA RAKOVA sa LOKALNE PIJACE!
Tajland, Foto: AP

klaster

NA TAJLANDU BUKNULA KORONA: Sve je POČELO za VIKEND od PRODAVCA RAKOVA sa LOKALNE PIJACE!

Tajland je zabrinut od vikenda kada je jedan 67-ogodišnji prodavac rakova testiran pozitivno na pijaci Mahačai, u provinciji Samut Sakoh, jugozapadno od Bangkoka

Objavljeno:

Broj zaraženih od korona virusa prešao je 1.000 slučajeva danas na velikoj tržnici morskih plodova na Tajlandu i vlasti te zemlje razmišljaju o uvođenju veće izolacije u nastojanju da zaustave to iznenada nastalo žarište zaraze.

Tajland je zabrinut od vikenda kada je jedan 67-ogodišnji prodavac rakova testiran pozitivno na pijaci Mahačai, u provinciji Samut Sakoh, jugozapadno od Bangkoka.

Do jutros je potvrđeno 1.063 pozitivnih na korona virus od 6.156 testiranih, što je potreslo zemlju u kojoj je prethodno ukupno zabeleženo 4.300 slučajeva korona virusa od početka 2020.

Guverner Samut Sakona Versak Vidžicengrisi rekao je novinarima da je stopa infekcije u vezi sa pijacom sada oko 27,91 odsto u odnosu na 40 odsto prethodnih dana i da "vide svetlo na kraju tunela".

Većina zaraženih su migranti, radnici iz Mjanmara, koji su došli na Tajland da rade u sektoru morskih plodova. Vlasti su naredile radnicima iz Mjanmara da ostanu izolovani u svom smeštaju oko pijace.

Premijer Prajut Čan-o-Ča rekao je danas da oni koji podržavaju dolazak radnika migranata treba budu kažnjeni smatrajući da su migranti najodgovoniji za novi porast zaraze.

"Treba da se sudski gone bez i trunke popuštanja", rekao je premijer u televizijskom obraćanju.

"Najnoviji porast zaraze u Samut Sakonu je pre svega zbog tih ilegalnih migranata koji donose mnogo briga zemlji", dodao je premijer.

Koordinator Mreže za prava migrantskih radnika Sutasine Bik rekao je da su mjanmarski radnici koji su stavljeni u karantin pod stresom i zabrinuti. On je rekao da vlasti hoće da se inficirane osobe odvoje od svih, što je teško pošto se radi o vrlo gusto naseljenoj zoni.

Od subote vlasti su uvele strogu izolaciju i policijski čas oko pijace do januara. Zamenik tajlandskog premijera rekao je da bi vlada mogla da uvede nove mere izolacije i da otkaže proslave Nove godine.

Rekao je da će premijer nadgledati situaciju nedelju dana i ako se pogorša možda će biti potrebne nove mere.

Tajland ima poroznu granicu dugu 2.400 kilometara sa Mjanmarom gde se beleži 1.000 novozaraženih korona virusom dnevno. Na Tajlandu je danas prijavljeno ukupno 5.716 slučajeva zaraze od korona virusa i 60 umrlih.

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.