FAJZEROVA VAKCINA JE EFIKASNA I PROTIV MUTIRANOG SOJA VIRUSA! Čovek koji ju je napravio se OGLASIO!
Vakcina, Foto: Ilustracija, EPA-EFE/ DAVID CROSLING

pitanje bez odgovora

FAJZEROVA VAKCINA JE EFIKASNA I PROTIV MUTIRANOG SOJA VIRUSA! Čovek koji ju je napravio se OGLASIO!

"Ali bez obzira na sve... Izgledi da je postojeća vakcina učinkovita su jako veliki"

Objavljeno:

Hoće li Fajzer/BioNTehova vakcina biti efikasna protiv novog soja korona virusa koji se pojavio u Velikoj Britaniji, pitanje je koje u ovom trenutku muči ceo svet. Oko ove teme konačno se oglasio Ugur Sahin, prvi čovek BioNTeha i ako njega pitate - problema ne bi smelo biti. Gotovo je uveren da vakcina koje se već koristi pobeđuje i ovaj novi mutirani virus.

"Ne mogu to reći sa stopostotnom sigurnošću, treba provesti još studija, ali gotovo sam uveren da je efikasno" rekao je Sahin dodavši da im treba dve nedelje da prouče ovaj novi soj korone, a u slučaju da postojeća vakcina bude neefikasna, da im treba još šest nedelja da pripreme vakcinu koja će biti učinkovita i za novi soj.

"Ali bez obzira na sve... Izgledi da je postojeća vakcina učinkovita su jako veliki".

WHO će sazvati sastanak o novom soju korona virusa.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) sazvaće sastanak članica kako bi razmotrili strategije za borbu protiv novog, zaraznijeg soja korona virusa koji se pojavio u Britaniji, rekao je u utorak šef WHO-a za Evropu.

On nije naveo datum održavanja sastanka.

"Ograničavanje putovanja u svrhu suzbijanja širenja virusa je mudro dok ne budemo imali više informacija. Lanci distribucije osnovnim potrepštinama i nužna putovanja trebalo bi da ostanu mogući", objavio je na Twitteru regionalni direktor WHO-a Hans Kluge i pozvao na pojačane preventivne mere.

Telo sa sedištem u Ženevi objavilo je u ponedeljak da novi soj korona virusa otkriven u Velikoj Britaniji, za koji se pokazalo da se brže širi nego ranija varijanta, "nije izvan kontrole".

Maria Van Kerkhove, tehnička voditeljka WHO-a za covid-19, rekla je da novi soj korona virusa iako je zarazniji ne uzrokuje teže oblike bolesti niti više smrtnih slučajeva, pozivajući se na britanske analize.

WHO je takođe objavio da uskoro očekuje više detalja o mogućem uticaju novog visokozaraznog soja korona virusa, dok je niz zemalja zatvorio granice za putovanja iz Britanije zbog straha od njegovog širenja.

Novi soj koji je uzbunio Britaniju otkriven je i kod pojedinaca u Australiji, na Islandu, u Italiji i u Nizozemskoj, a bilo je i nekoliko slučajeva u Danskoj.

WHO je istakao da se radi o normalnoj etapi evolucije pandemije.

U saopštenju objavljenom u utorak WHO je ponovio da još nema dovoljno informacija da bi se utvrdilo može li novi soj uticati na učinkovitost vakcine i rekao je da su ispitivanja u toku.

(Espreso.co.rs/jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.