NOVI RAT NA POMOLU?! Bajden hoće da kazni RUSE zbog OVOG
Nešto se sprema, Foto: Marina Lopičić

Sajber napad

NOVI RAT NA POMOLU?! Bajden hoće da kazni RUSE zbog OVOG

Rusi navodno hakovali agencije američke vlade

Objavljeno:

Tim novoizabranog predsednika SAD Džoa Bajdena razmotriće nekoliko opcija da kazni Rusiju zbog navodne umešanosti u hakovanje američkih vladinih agencija i kompanija kada Bajden bude preuzeo dužnost.

Medju mogućim opcijama su one od finansijskih sankcija do sajber napada na rusku infrastrukturu, piše Rojters pozivajući se na upućene izvore.

"Odgovor mora biti dovoljno jak da izazove velike ekonomske, finansijske ili tehnološke troškove za počinioce hakerskog napada, ali da se izbegne konflikt dva hladnoratovska neprijatelja i dve nuklearne sile", rekao je saradnik upućen u Bajdenova razmišljanja koji je želeo da ostane anoniman.

"Cilj je da akcija, koja bi mogla da podrazumeva i pojačanu sajber špijunažu, egikasno spreči ili smanji moć budućih ruskih sajber napada", dodao je isti izvor.Rojters navodi da će kriza oko infiltracije u kompjuterske mreže saveznih agencija biti u vrhu Bajdenove agende kada 20. januara preuzme dužnost predsednika SAD.

Rasprave medju njegovim satnicima za sada su teoretske i moraće da budu doradjene nakon što stupe na dužnost i streknu puni uvid u mogućnosti i obaveštajne podatke o sajber upadima.

Predsednik SAD Donald Tramp u subotu je rekao da "mediji koji šire lažne vesti" predstavljaju nedavni hakerski napad na SAD mnogo ozbiljnijim nego što zapravo jeste, i da je za njega verovatnije odgovorna Kina nego Rusija, ali je državni sekretar Majk Pompeo nešto ranije izjavio da nema mnogo sumnje da iza hakerskog napada stoji Rusija.

Ambasada Rusije u SAD negirala je optužbe saopštila da Rusija "ne izvodi ofanzivne operacije iz sajber domena".

(Espreso.co.rs/Beta)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.