BRITANIJA IDE U POTPUNU IZOLACIJU ZBOG NOVOG SOJA KORONE?! Cela Evropa im zatvara granice?
Ilustracija, Foto: Profimedia

BUKTI KORONA

BRITANIJA IDE U POTPUNU IZOLACIJU ZBOG NOVOG SOJA KORONE?! Cela Evropa im zatvara granice?

Ranije u nedelju nekoliko evropskih zemalja zatvorilo je vrata za putnike iz Britanije nakon što je ta zemlja pooštrila mere u Londonu i na jugu Engleske kako bi suzbila širenje novog soja virusa korona

Objavljeno:

Britanski premijer Boris Džonson sazvao je za ponedeljak sastanak Vladine kancelarije za vanredna stanja na kojem će se raspravljati o međunarodnom saobraćaju, posebno teretnom u i iz Velike Britanije, rekla je u nedelju vladina glasnogovornica.

Ranije u nedelju nekoliko evropskih zemalja zatvorilo je vrata za putnike iz Britanije nakon što je ta zemlja pooštrila mere u Londonu i na jugu Engleske kako bi suzbila širenje novog soja virusa korona.

Portparolka je rekla da će premijer predsadavati hitnim sastankom na kojem će se razgovarati o međunarodnim putovanjima, te posebno o stalnom teretnom saobraćaju u i iz Velike Britanije.

Britanski ministar saobraćaja Grant Šeps istovremeno je pozvao sunarodnike, naročito prevoznike da ne putuju u luke u Kentu na jugu Engleske, upozorivši na Twitteru da se očekuju značajni poremećaji u tom području.

"Nakon najave francuske vlade da neće prihvatiti nijednog putnika koji sledećih 48 sati dolazi iz Velike Britanije pozivamo javnost, posebno prevoznike da ne putuju u luke u Kentu ni prema drugim pravcima za Francusku", napisao je Šeps na Twitteru.

U međuvremenu, na Otoku je zavladala panika da će uoči Božića police u supermarketima ostati prazne, jer luka Dover je već zatvorila, a Francuska je zabranila da kamioni iz Velike Britanije prelaze njihovu granicu... Doduše, kamioni iz Francuske smeju doći u Ujedinjeno Kraljevstvo, ali procenjuje se da će taj broj biti jako mali jer se vozači boje da će 'zapeti' na otoku.

Britanci su zabrinuti i činjenicom da će biti otežan i transport Fajzerove vakcine koje stiže iz Belgije. Čak i bez drame oko novog soja korona virusa, Britanci su miljama daleko od plana da u ovoj godini vakcinišu više od milion ljudi. Naime, sada su tek na 350.000...

Širi se popis zemalja koje ukidaju saobraćaj

Zemljama koje su prekinule saobraćajne veze s Velikom Britanijom zbog novog soja korona virusa koji se brzo širi tom zemljom u nedelju uveče priključila se i Hrvatska.

"Hrvatska će iz opreza privremeno obustaviti putnički vazdušni saobraćaj iz Velike Britanije na 48 sati dok se ne preciziraju informacije o mogućem novom soju virusa", objavio je premijer Andrej Plenković na Twitteru. "Prioritet je zaštita zdravlja građana", dodao je.

Zabranu bi mogla uvesti cela Evropska unija, jer traju konsultacije o zajedničkom odgovoru na pomorske, železničke i putne veze s Britanijom.

Poljska i Danska poslednje su u nizu država koje privremeno obustavljaju vazdušni promet s Velikom Britanijom u strahu od novog soja korona virusa koja se pokazala zaraznijom, a slučajevi su već identifikovani i u Italiji, Nemačkoj, Holandiji, javljaju agencije u ponedeljak.

Letovi iz Velike Britanije za Poljsku obustavljaju se od ponoći u ponedeljak zbog zabrinutosti novim sojem korona virusa, objavio je glasnogovornik poljske vlade na Twitteru.

Dansko ministarstvo saobraćaja objavilo je da će letovi iz Velike Britanije za Dansku biti prekinuti od ponedeljka u 10 sati u trajanju od 48 sati.

Britanski premijer Boris Džonson objavio je u subotu da je novi soj virusa izazvala brzi rast broja zaraženih i njegova vlada ojačala je ograničenja kretanja za London i obližnja područja čime su pale u vodu nade da će doći do nekih oblika popuštanja mera za Božić.

Irska uvodi 48-zabranu letova s Britanijom, a uvodi i ograničenje trajektnog saobraćaja, piše agencija dpa.

Izvan Evrope Argentina, Čile, El Salvador, Iran najavili su prekid vazdušnog saobraćaja, a nešto ranije i Kanada.

Svetska zdravstvena organizacija ističe da bi novi soj po prvim informacijama "mogao biti zarazniji", ali da nema "nijednog dokaza o promeni težine bolesti", mada se to još istražuje.

Novi virus izvan kontrole

Britanski ministar zdravstva Met Henkok rekao je u nedelju za BBC da je "novi virus izvan kontrole".

Pojedini slučajevi novog soja već su se pojavili u nekim zemljama Evropske unije, piše dpa.

Zdravstvene vlasti u Holandiji i Italiji izvestile su da je virus u varijanti kakva je opisana u Britaniji identifikovan u njihovim državama pre nekoliko nedelja.

Holandskii institut za javno zdravlje RIVM rekao je da je ta varijanta identifikovana slučajnim uzorkom u Holadniji početkom decembra i da planira dalju istragu.

Italijansko ministarstvo zdravstva reklo je da je jedan par po povratku iz Britanije avionom pre nekoliko dana bio zaražen novom varijantom. Stigli su u Rim i sa aerodroma smešteni u izolaciju.

Nemački virolog Christian Drosten rekao je da je novi soj već identifikovan i u Nemačkoj.

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) savetovao je zdravstvenim vlastima i laboratorijima u Evropi da analiziraju i sekvencioniraju uzorke novog soja virusa koji bi mogao biti zarazniji do 70 posto kako bi otkrili njegovo potencijalno širenje.

ECDC poziva i na testiranje, izolaciju i praćenje svih povezanih s tim slučajevima te da svaki mora biti dojavljen kroz Evropski sastav za rano upozorenje i odgovor.

Stručnjaci seu globalu slažu da će vakcine protiv covida-19 biti učinkovita protiv novog soja.

(Espreso.co.rs/jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.