DA LI JE NOVA MUTACIJA VIRUSA OTPORNA NA VAKCINE I LEKOVE? Čuveni STRUČNJAK je pokušao da odgovori na ovo pitanje
Nije jasno šta mutacija radi, ali je lokacija značajna jer je to mesto gde enzimi „obrađuju“ Spajk, Foto: Profimedia

koronavirus

DA LI JE NOVA MUTACIJA VIRUSA OTPORNA NA VAKCINE I LEKOVE? Čuveni STRUČNJAK je pokušao da odgovori na ovo pitanje

Tako da bi se takođe moglo očekivati raniji prenos D614G kod ljudi

Objavljeno:

Otkriće novog soja korona virusa u Velikoj Britaniji i njegovo brzo širenje, uplašilo je brojne zemlje Evrope, koje su već u nedelju preduzele određene mere i donele odluke o privremenoj suspenziji aviosaobraćaja sa Ostrvom. Posebnu zabrinutost izazvalo je upozorenje britanskog ministra zdravstva Meta Henkoka da je "novi soj virusa van kontrole", a samo nekoliko sati nakon što je premijer Boris Džonson saopštio da se moraju odložiti božićne kupovine i okupljanja na jugu Engleske zbog pojave novog soja korona virusa koji se veoma brzo širi.

- Verzija UK # SARSCoV2 za koju se navodi da je 70 odsto prenosivija sadrži niz mutacija proteina Spajk - deo virusa koji dodiruje ljudski ACE2 receptor i omogućava ulazak virusa u naše ćelije, piše na svon Tviter nalogu Doktor Ali Nuri, pa nastavlja:

- Jedna mutacija, N501I, omogućava "spajk" proteinu da čvršće veže ACE2. Druga mutacija, P681H, nalazi se u blizini „mesta rascepa Furin“. Nije jasno šta mutacija radi, ali je lokacija značajna jer je to mesto gde enzimi „obrađuju“ "spajk", pomažući virusu da zarazi ćelije disajnih puteva i omogući efikasan prenos sa čoveka na čoveka.

Ove mutacije se akumuliraju u pozadini druge mutacije, D614G, koja je postala dominantna na globalnom nivou i koja poboljšava sposobnost infektivnosti i replikacije. Eksperimentalno je čak pokazano da brži prenos putem kapljica i aerosola kod hrčaka.

U tom eksperimentu, hrčci su virus brže uhvatili od hrčaka koji su nosili varijantu D614G, u odnosu na hrčke koji su nosili originalni (VT) soj. Tako da bi se takođe moglo očekivati raniji prenos D614G kod ljudi.

Ovo je samo nekoliko od mnogih mutacija koje ovaj virus akumulira. Svaki put kada se replicira, pružamo mu priliku da mutira. A ako te mutacije učine lekove i vakcine neefikasnim, što je moguće, imaćemo puno više problema, zaklučuje doktor Nuri.

Bonus video:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.