OVO JE SVE ŠTO NAUČNICI ZASAD ZNAJU O MUTIRANOM KORONAVIRUSU: Ključno pitanje je ono o efikasnosti VAKCINE
Korona virus/ilustracija, Foto: Profimedia

jezivo

OVO JE SVE ŠTO NAUČNICI ZASAD ZNAJU O MUTIRANOM KORONAVIRUSU: Ključno pitanje je ono o efikasnosti VAKCINE

Stopa zaraženosti će se veoma povećati, jer se ovaj virus širi brže za 70 odsto, od poznatog korona virusa.

Objavljeno:

Vlada Velike Britanije je upozorila da je novootkriveni soj korona virusa van kontrole i da preti da se proširi na jugoistok Engleske i širom zemlje.

Već je identifikovano preko hiljadu slučajeva, ali stručnjaci upozoravaju da će broj znatno da se poveća, iako su preduzete sve potrebne mere. Juče su velike države, poput Nemačke i Francuske zabranile putovanje u Veliku Britaniju.

Ovo su sve poznate činjenice o novom soju korona virusa

Zašto se širi tako brzo?

Mutacija je takva da virusu omogućava lakše vezivanje za ljudske ćelije. Takođe, smatra se da nosioci imaju više vrsta virusa u telu. Stopa zaraženosti će se veoma povećati, jer se ovaj virus širi brže za 70 odsto, od poznatog korona virusa.

Hoće li mi biti loše?

Neizbežno je da bi ljudi mogli da završe u bolnici, pogotovo kada se uzme u obzir brže širenje. Na osnovu novih, alarmatnih podataka Boris Džonson je odlučio da pooštri mere za Božić.

Prema naučnim istraživanjima tvrdi se da su simptomi isti, temperatura, kašalj i promena mirisa i ukusa. Za sada se ne zna koliko će to biti jak virus i poguban po ljudski rod.

Da li će vakcina i dalje funkcionisati?

Ovo je veliko pitanje na koje naučnici trenutno nemaju odgovor. Prema njihovim mišljenjima malo je verovatno da na novu varijantu trenutna vakcina neće imati uticaj. Još uvek nije potvrđeno laboratorijsko iskustvo sa vakcinom na novom virusu.

Za sada je u Velikoj Britaniji vakcinisano preko 350.000 ljudi, a plan je da se do vikenda dostigne brojka od pola miliona.

Da li je virus uočen samo u Londonu i na jugoistoku zemlje?

Stručnjaci upozoravaju da se virus proširio na sve delove zemlje, a smatra se da su neki regioni već ranije imali te slučajeve. Otkriven je u Velsu i Škotskoj, dok u Severnoj Irskoj nije.

Šta je sa drugim zemljama?

Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da je virus identifikovan u Danskoj, Holandiji i Australiji. Holandija je blokirala aviosaobraćaj koji ih povezuje sa Velikom Britanijom. Međutim, kažu da neprestano razmenjuju informacije između sebe.

Gde je i kada prvi put identifikovan?

Prvi put je novi soj virusa identfikovan u septembru u Kentu. U decembru su lekari shvatili zbog čega se samo u tom gradu velikom brzinom širi virus. Od tada se za kratko vreme proširio po ostalim regijama.

Da li možemo da ga zaustavimo?

Svetska zdravstvena organizacija navodi da postoji mogućnost usporavanja virusa uvođenjem mera koje će biti delotvorne. Oni kažu da je bitno održavati distancu, nositi masku i redovno prati ruke kako bi se virus što sporije širio.

Naučnici trenutno istražuju novi soj i pokušavaju da shvate da li će vakcina biti delotvorna ili ne.

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.