NEMA DALJE POSLE OVOGA, RUSI ZADAJU POSLEDNJI UDARAC KORONI: Krili tajnu svoje vakcine, UBIJA I NOVI SOJ?!
Vakcina, Foto: EPA-EFE/NARONG SANGANK

sakrili

NEMA DALJE POSLE OVOGA, RUSI ZADAJU POSLEDNJI UDARAC KORONI: Krili tajnu svoje vakcine, UBIJA I NOVI SOJ?!

Poseduju tehnologije da naprave vakcine za sve sojeve vakcine

Objavljeno:

Tehnologija i iskustvo Naučnog instituta za istraživanje i izradu imunobioloških preparata „M.P. Čumakova“, Ruske akademije nauka, omogućava da se, bez problema, napravi vakcina protiv svih sojeva kovid 19, saopštio je ruskim medijima direktor instituta Ajdar Išmuhametov.

- Naše iskustvo pokazuje da se sojevi virusa korona koje otkrivamo značajno ne razlikuju, tj. brzina njihove mutacije nije velika. Čak i ako dobijemo podatke da je on ozbiljno mutirao, tada ćemo pomoću naše tehnologije jednostavno promeniti prvobitni soj. To je jednostavno rešenje - rekao je on.

Što se tiče vakcine na kojoj radi institut "„Čumakova“, Išmuhametov je rekao da se njena registracija, umesto krajem decembra, očekuje u februaru.

„Smatrali smo da u trenutku registracije vakcine treba da imamo svoj proizvodni pogon. Našli smo lokaciju. Imamo posebnu proizvodnu radionicu koja će početi sa radom u februaru“, objasnio je naučnik. Treća faza testiranja vakcine će početi u martu.

Išmuhametov je saopštio šaljivu verziju naziva njihove vakcine - „ČuVak - Čumakov-vakcina“ (Čuvak - burazer), ali se još razmišlja o njenom zvaničnom nazivu.

On je saopštio da je plan da se na godišnjem nivou proizvodi 10 miliona doza "ČuVaka".

Ruski naučnik se osvrnuo i na predstojeću masovnu vakcinaciju u svetu. Po njegovom mišljenju, ona će vremenom postati „dobrovoljno-prinudna“.

„Mislim da ćemo doći do dobrovoljno-prinudnog vakcinisanja. Jednostavno, jer ljudi umiru. Izbor između demokratije i zdravlja stanovništva u uslovima pandemije treba da bude u korist zdravlja“, zaključio je Išmuhametov.

Bonus video:

(Espreso.co.rs/sputnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.