NAPAĆENA STARICA SMRZLA SE U SIBIRU, KADA JOJ JE NAJMOĆNIJI ČOVEK RUSIJE SAGRADIO DOM: Svi ga znate, KAKAV GOSPODIN
Baka iz divljine, Foto: printscreen

morate čuti njihovu priču!

NAPAĆENA STARICA SMRZLA SE U SIBIRU, KADA JOJ JE NAJMOĆNIJI ČOVEK RUSIJE SAGRADIO DOM: Svi ga znate, KAKAV GOSPODIN

Braća i sestra su joj umrli 1981. godine, a otac je preminuo 1988. godine. Majka je preminula još pre nego što je njihova lokacija otkrivena

Objavljeno:

Ruski aluminijumski tajkun Oleg Deripaska pomaže "najusamljenijoj ženi na svetu" Agafji Likovi (76) koja sama živi u sibirskoj divljini, prenose strani mediji.

Kako živi sama, jer je nadživela sve srodnike, regionalne vlasti joj povremeno šalju neophodne namirnice i drugu robu, a vest da koronavirus hara svetom joj nikada nisu saopštili da je ne bi brinuli.

Kako su preneli ruski mediji, Deripaska je odlučio da pomogne Agafji, pa joj je poslao stvari za kuhinju, posteljinu i hranu, a sve to je helikopterom dostavio njegov asistent. Još jedan muškarac pomaže je Agafji u obradi zemlje, daleko u u tajgi u kojoj živi.

Kako su naveli Deripaskini predstavnici, tajkun već neko vreme pomaže ovoj ženi.

Osim toga, Nikolaj, sin geologa Erofeja Sedova, biće Agafjin pomoćnik. Sedov je bio njen komšija dugi niz godina, međutim, preminuo je u maju 2015. godine. Ovaj geolog je bio među prvima koji su otkrili porodicu Likov 1978. godine.

Naime, Agafja je jedina preživela iz porodice koja je 1936. godine pobegla u šumu u Sibiru kako bi izbegla verski progon pod Josifom Staljinom.

Veći deo svog života provela je poput seljanke iz 18. veka, gajeći sopstvenu hranu, izbegavajući moderne izume. Živi u staroj, oronuloj, kolibi u kojoj je rođena, koju su sagradili njen otac i braća nakon što su pobegli iz komunizma da žive u zabačenom uglu Sibira. Tamo su bili potpuno odsečeni od sveta i nisu ni znali da se dogodio Drugi svetski rati ili da je Jurij Gagarin izveo prvi let u svemir.

Braća i sestra su joj umrli 1981. godine, a otac je preminuo 1988. godine. Majka je preminula još pre nego što je njihova lokacija otkrivena.

Danas, Agafja će imati priliku da dobije i novi dom jer je Deripaska i tu uskočio u pomoć. Materijal za izgradnju je već dopremljen i počelo se sa izgradnjom novog doma. Kuća je najpre napravljena u gradu Abakanu, pa rastavljena na delove i odneta u Sajanske planine gde bi sledeće godine trebalo da bude završena.

Ona inače odbija da se preseli u grad ili naselje, a najbliže je više od 240 kilometara udaljeno od živopisne planine na kojoj je proživela ceo život.

"Svi izuzetno pazimo kada posećujemo Agafju", rekao je lokalni zvaničnik Aleksandar, koji je godinama povremeno putovao kod ove žene kako bi proverio njeno zdravlje.

Posebno se vodi računa da neko slučajno ne zarazi Agafju koronom.

Agafjina porodica, pripadnici pravoslavne sekte staroveraca, decenijama je živela u Sibiru potpuno neprimećeni od sovjetskih vlasti. Likova nije imala nikakav kontakt sa spoljnim svetom prvih 35 godina života. O svetu je informacije dobijala od očevih priča i iz Biblije.

Otkriveni su 1970-ih godina kada je grupa sovjetskih geologa helikopterom nadletala oblast i slučajno videla kuću i obrađeno zemljište na brdovitom području. Tada je porodica postala nacionalni fenomen.

Ruski staroverci su se odvojili od pravoslavne crkve 1666. godine nakon protesta zbog reformi. Staroverske zajednice su pobegle od carskog i sovjetskog progona duboko u sibirsku tajgu i drugde širom sveta, uključujući Severnu i Južnu Ameriku, kao i Australiju i Novi Zeland.

Mnogi su poslednjih godina počeli da se vraćaju u Rusiju u okviru novog programa repatrijacije koji pomaže sunarodnicima u inostranstvu da se presele na teritorije na ruskom Dalekom istoku.

(Espreso.co.rs/The Moscow times/Daily mail)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.